Ruokamatkailu kiinnostaa suomalaisia

Joka kolmas suomalainen valitsee ulkomaan matkakohteen ruokatarjonnan perusteella. Matkakohteen ruokatarjonnan perusteella valitsevat erityisesti nuoret, opiskelijat, liikematkustajat, johtavassa asemassa olevat ja pääkaupunkiseudulla asuvat. Kotimaan kohteen ruokatarjonnan perusteella valitsee 27 % suomalaisista. Matka 2017 -messuilla ruokamatkailua esitellään muun muassa Tasty Travel -alueella 20.–22.1.2017.

Ruokamatkailu kiinnostaa noin kolmannesta suomalaisia. Ulkomailla ruoan perässä matkustetaan hiukan enemmän kuin kotimaassa. Tiedot ilmenevät Matkamessujen Kantar TNS:lta tilaamasta tutkimuksesta, jonka tulokset edustavat Suomen väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Suomalaiset suosittelevat ulkomaisia ruokamatkailukohteita useammin kuin kotimaisia kohteita. Reilu kolmannes suomalaisista (35 %) on suositellut usein tai silloin tällöin ulkomaan matkakohdetta ruokatarjonnan perusteella. Hyvinä ruokamatkailukohteina mainitaan muun muassa Barcelona, Berliini, Praha, Budapest, Lontoo, Tallinna sekä Peking.

Kotimaan ruokamatkakohteista nousevat esiin Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Naantali, Rovaniemi ja Porvoo. Kotimaan matkakohteita ruokatarjonnan perusteella suosittelee 29 % suomalaisista.

Vastanneista lähes kaikki ovat matkustaneet vuoden 2016 aikana. 87 % oli matkustanut kotimaassa ja 68 % ulkomailla. Vaikka kolmannes suomalaisista on tehnyt päätöksen kohteesta ruoan perustella, kuitenkin toiselle kolmannekselle suomalaisia (34 %) ruoka ei ole tärkeä asia matkakohteen valinnassa ja kolmas kolmannes (32 %) ei koskaan suosittele kohteita ruokatarjonnan perusteella.

Kotimaan herkkuja ja ruokamatkakohteita

Matkamessujen Tasty travel -ruokamatkailualueella esitellään kotimaista ja ulkomaista ruokatarjontaa.

Ruokaretki Suomeen esittelee kiinnostavimmat ruokamatkailukohteet eri puolilta Suomea: Saimaan rannalla sijaitseva, lähiruoan puolestapuhuja Anttolanhovi, Rukalla sijaitsevan boutique-hotellin Chalet Ruka Peakin ravintola Peak, Suomi 100 -vuotta -juhlamenua tarjoava Tuusulan Krapi-hotellin Krapihovi ja Pohjois-Karjalassa sijaitseva poroihin erikoistunut Majatalosta majataloon -tila Laitalan lomat. Food & Fun Turun pisteellä voi tutustua kansainväliseen hyvän ruoan festivaaliin, joka järjestetään syksyisin Turussa.

Tutkimustulokset:
Kantar TNS: Matkamessujen ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste, web-kysely Gallup Forumissa loppuvuodesta 2016. Vastaajia 1 081 henkilöä.