Halutuimmat työsuhdeautomallit olivat viime vuonna Skoda Octavia, Volkswagen Passat ja Audi A4

Skoda puolustaa paikkaansa suomalaisten halutuimpana työsuhdeautomerkkinä ALD Automotiven vuoden 2017 tilastojen perusteella. Vaihtoehtoiset polttoaineet kasvattavat suosiotaan Suomessa ja työsuhdeautot ovat entistä vähäpäästöisempiä.

Vuoden 2017 suosituin työsuhdeautomerkki oli ALD Automotiven tilastojen perusteella Skoda, jonka perässä tulivat Volkswagen ja Audi. Halutuimmat työsuhdeautomallit olivat viime vuonna Skoda Octavia, Volkswagen Passat ja Audi A4. Vuoteen 2016 verrattuna kärkikolmikkoon on noussut Audi, jonka A4-malli nousi neljänneltä sijalta kolmannelle.

Tilastot perustuvat ALD Automotiven uusiin leasingrekisteröinteihin Suomessa vuonna 2017. ALD Automotive on Suomen johtava huoltoleasingpalveluiden asiantuntijayritys ja se tarjoaa leasingratkaisuja yrityksille ja ihmisille yli 40 maassa.

Suomalaisyritykset suosivat ympäristöystävällisempiä autoja

ALD:n työsuhdeautojen päästöt Suomessa ovat jatkaneet laskuaan. Viime vuonna työsuhdeautojen hiilidioksidipäästöt olivat keskimäärin 114 grammaa per kilometri, mikä on 2,2 grammaa vähemmän kuin vuonna 2016. Työsuhdeautot ovat myös keskimäärin vähäpäästöisempiä kuin muut uudet, Suomessa rekisteröidyt autot, joiden päästöt olivat viime vuonna 119 grammaa per kilometri.

– Päästöjen laskeminen on osa trendiä, joka selittyy muun muassa plug in -hybridiautojen suosion reippaalla kasvulla, mikä lähes kolminkertaistui ALD:n asiakkaiden keskuudessa edelliseen vuoteen verrattuna. Suomalaiset yritykset suosivat hankinnoissaan ja autopolitiikassaan vähäpäästöisempiä autoja, mikä kertoo edelläkävijyydestä ympäristö- ja ilmastokysymyksissä, ALD Automotive Suomen kaupallinen johtaja Kari Kauppinen iloitsee.

Kokonaisuudessaan sähkö-, kaasu- ja hybridiautojen osuus on ALD:n työsuhdeautojen keskuudessa kaksinkertaistunut Suomessa 5,7 prosentista 11,8 prosenttiin vuosina 2016-2017.

Leasingauto on turvallinen ratkaisu polttoainevaihtoehdosta riippumatta

Ruotsissa hiilidioksidipäästöjen suunta on ollut päinvastainen, sillä ALD:n työsuhdeautojen päästöt ovat kasvaneet siellä 113 grammasta per kilometri 114 grammaan per kilometri 2016-17 välillä. Tämä selittyy ainakin osittain sillä, että bensiinikäyttöiset autot ovat kasvattaneet suosiotaan hiilidioksidipäästöjen osalta vähäpäästöisempiin dieselautoihin verrattuna.

– Viime aikoina on käyty keskustelua dieselautojen luultua korkeammista typenoksidipäästöistä. Tässä on unohtunut se, että dieselmoottoreiden typpioksidipäästöjen puhdistusmenetelmät ja todelliset hiukkaspäästöt ovat kiristyneiden päästörajojen myötä laskeneet huimasti menneistä vuosista, Kauppinen huomauttaa.

Monia huolettaa dieselautojen jälleenmyyntiarvojen kehitys ja esimerkiksi mahdollisten haittaverojen vaikutus dieselauton arvoon.

Tätä taustaa silmälläpitäen juuri yrityksien käyttämä ALD:n huoltoleasing tai yksityisleasing on Kauppisen mukaan järkevä ja turvallinen vaihtoehto ulkoistaa nämä mahdolliset dieselautoihin liittyvät riskit. Leasingsopimuksissa riskin auton arvon alenemisesta kantaa aina ALD.

Yritysten autopolitiikka on avain yritysautokannan uudistamiseen

Työsuhde- ja yritysautokannan uudistamisessa keskeisessä asemassa on yritysten autopolitiikka, jolla linjataan autojen hankintaan ja käyttöön liittyviä keskeisiä kysymyksiä.

Tätä varten ALD tarjoaa yritysasiakkailleen uutena palveluna autopolitiikkatyöpajaa, jossa asiakkaita autetaan huomioimaan muuttuvat automarkkinat, tuodaan ymmärrystä asiakkaan yritysautojen nykytilaan, tarjotaan dataa autopolitiikan rakentamista varten ja luodaan asiakkaan kanssa optimaalinen autopolitiikka huomioiden asiakkaan tavoitteet niin päästöjen, kustannusten kuin henkilöstönkin osalta.

– Nyt käytävässä, hieman populistisessa dieselkeskustelussa tulisikin ennen kaikkea keskittyä siihen, miten Suomen autokantaa voisi uudistaa nykyistä huomattavasti nopeammin, ja miten vanhat saastuttavat diesel- ja bensa-autot saataisiin korvattua uusilla, päästönormit täyttävillä autoilla ja esimerkiksi sähköautoilla, joiden suosio on vielä hyvin maltillista, Kauppinen toteaa.

LIITE: Suosituimmat työsuhdeautomerkit ja -mallit Suomessa vuonna 2017

10 suosituinta työsuhdeautomerkkiä Suomessa vuonna 2017 (suluissa sija vuonna 2016)

1. Skoda (1.)
2. Volkswagen (2.)
3. Audi (4.)
4. Volvo (5.)
5. BMW (3.)
6. Mercedes-Benz (7.)
7. Ford (6.)
8. Toyota (8.)
9. Nissan (9.)
10. Opel (10.)

Lähde: ALD Automotiven tilastot vuodelta 2017

10 suosituinta työsuhdeautomallia Suomessa vuonna 2017 (suluissa sija vuonna 2016)

1. Skoda Octavia (1.)
2. Volkswagen Passat (2.)
3. Audi A4 (4.)
4. Skoda Superb (3.)
5. Volvo V90 (-)
6. Volkswagen Golf (6.)
7. BMW 3-sarja (9.)
8. BMW 5-sarja (5.)
9. Skoda Kodiaq (-)
10. Ford Mondeo (7.)

Lähde: ALD Automotiven tilastot vuodelta 2017