Suomi kiinnostaa matkailumaana

Suomi kiinnostaa matkailumaana nyt ennennäkemättömän paljon, ja uusille, kansainvälisesti vetovoimaisille matkailutuotteille on kova kysyntä. Business Finlandin Visit Finland -yksikön järjestämässä kärkituotekilpailussa voittajiksi valikoituivat suomalaisiin matkailuvaltteihin eli luontoon, saunakulttuuriin ja puhtaaseen ruokaan liittyvät tuotteet. Kärkisijoille nousivat myös kulttuurikokemukset, kuten heavymusiikki-teemainen kaupunkikierros sekä saamelaiskulttuuriin perehtyvä illallinen.

Visit Finland haluaa kilpailun kautta nostaa esiin Suomen kiinnostavimpia matkailutuotteita. Kilpailussa valittiin 15 suomalaista Visit Finland -kärkituotetta ja yksi kestävän kehityksen kärkiyritys 155 osallistuneen yrityksen joukosta. Vuoden 2017 kilpailussa haluttiin löytää erityisesti uusia vetovoimaisia kesämatkailutuotteita sekä tuotteita, joilla Suomen matkailusesonkia saa pidennettyä.

− Kilpailun voittajiksi valitut yritykset ovat onnistuneet luomaan sellaisia matkailutuotteita, joita kansainvälisillä markkinoilla kaivataan juuri nyt. Meille suomalaisille hyvin tuttujen asioiden, kuten koskemattomassa luonnossa liikkumisen ja saunaperinteen tuotteistaminen helposti saavutettaviksi matkailukokemuksiksi on todella tärkeää, kertoo kärkituotekilpailun tuomariston puheenjohtaja, kehitysasiantuntija Liisa Renfors Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.

Luontomatkailu Suomessa lataa kiireisen kaupunkilaisen akut

Ruuhkaisten kaupunkien, saasteongelmien ja työelämän hektisyyden vastapainoksi lomalta haetaan rentoutumista, luontoelämyksiä ja hiljaisuutta. Matkalla halutaan yhä useammin olla tavoittamattomissa ja poissa tietotulvasta. Suomi on luonto-, hyvinvointi- ja aktiviteettilomia etsiville matkailijoille erinomainen kohde.

Moni haluaa kokea elämyksiä ja nähdä uusia paikkoja perinteisten matkailukohteiden sijaan. Uudenlaisia kohteita hakevat ovat löytäneet Suomen, joka on monen ulkomaalaisen näkökulmasta eksoottinen.

− Uudenlaisille suomalaisille matkailutuotteille on nyt valtava kysyntä. Tuotteilta halutaan myös entistä enemmän paketointia yksittäisten retkien tai palvelujen sijaan. Kärkituotekilpailun voittajayritykset tarjoavatkin valmiiksi mietittyjä kokonaisuuksia, joihin matkailijoiden on helppo osallistua, Renfors sanoo.

Matkailija arvostaa vastuullisuutta

Tutkimukset ja trendit osoittavat matkailuyrityksen vastuullisen toimintatavan olevan asiakkaille yhä tärkeämpää. Uusimman booking.comin asiakastutkimuksen* mukaan 65 % matkailijoista haluaa valita seuraavalla matkallaan ympäristöystävällisen majoituksen. Käytännössä vastuullisuus on ympäristöä säästävää toimintaa kuten veden ja energian säästämistä sekä jätemäärän vähentämistä.

Kärkituotekilpailussa valittiin YK:n julistaman kestävän matkailun kehittämisen teemavuoden 2017 kunniaksi Suomen matkailun kestävän kehityksen kärkiyritys. Voittajaksi ylsi nurmeslainen Äksyt Ämmät, joka on jo vuosien ajan tehnyt määrätietoista työtä kestävän kehityksen eri osa-alueilla. Yrityksellä on käytössään esimerkiksi vieraidensa hiilijalanjäljen kompensointi. Äksyille Ämmille on myönnetty pitkäjänteisestä työstään vastuullisen matkailun parissa TourCert-sertifikaatti.

Lisäksi kunniamaininnan kestävän kehityksen kärkiyritys -kategoriassa saivat Saimaa Holiday Oravi, Adventure Apes, Aavameri, Harriniva ja Strömma. Kunniamaininnan saaneet ovat hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka panostavat vastuullisuusviestintään, tekevät yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa tai ovat laatineet oman dokumentoidun ympäristöohjelman.

Kärkituotekilpailun voittajat 2017

Kärkituotekilpailun vuoden 2017 voittajatuotteet edustavat Suomea luonto-, hyvinvointi- ja kulttuurimatkailukohteena. Voittajiksi valikoitui yrityksiä kaikkialta Suomen neljältä matkailun suuralueelta Lapista, Järvi-Suomesta, pääkaupunkiseudulta ja rannikko- ja saaristoalueilta. Palkinnoksi yritykset saavat käyttöönsä Authentic Experience -statuksen käytettäväksi tuotteensa markkinoinnissa sekä laajaa näkyvyyttä Visit Finlandin markkinoinnissa.

Kärkituoteyritykset TOP 15 (alueittain aakkosjärjestyksessä)

Saaristo ja rannikko

Aavameri, Saaristomeri: kajakkiretkiä Saaristomeren kansallispuistossa
Riistaravintola Pikku-Peura, Lestijärvi: kolmen yön erämaaelämys metsäkylvyistä ja villiruoasta nauttien
Visit Salo / Yrityssalo, Salo: viikko-ohjelmasta löytyy Suomi-elämyksiä jokaiselle, ruukkikyläretkestä saaristoseikkailuun
Ägräs Distillery Oy, Raasepori/Pohja: tutustumista tislaamoon, panimoon ja siiderimöön Fiskarsin uniikissa käsityöläiskylässä

Lappi

HaliPuu, Levi: rentoutumista riippumatossa arktisessa metsässä
Harriniva Hotels & Safaris, Muonio: revontulia ja monipuolisia aktiviteetteja Lapin erämaassa
Holiday Village Valle / Guolbba Oy, Utsjoki: saamelainen päivällinen kodassa saamelaiskulttuuriin tutustuen

Järvi-Suomi

Adventure Apes, Orivesi: tutustumista suomalaiseen elämäntapaan paikallisessa kodissa
Lahti Region Oy, Tuusula/Lahti/Jyväskylä: neljän päivän mittainen kokonaisuus tarjoilee suomalaisen kulttuurin helmiä Tuusulassa, Lahdessa ja Jyväskylässä
Matkatoimisto Veranatura, Lappeenranta/Imatra/Punkaharju/Savonlinna/Oravi: Viikon pyöräilymatkoja alueen mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä Saimaan järviluonnossa tutkien
Nukula Oy, Oravasaari: rentouttavia saunaelämyksiä Päijänteen rannalla
Sahanlahti Resort, Puumala: uniikki sahaympäristö Saimaan rannalla, aktiviteetteja ja savusauna
Varjolan tila, Kuusa/Laukaa: rentoutumisoppaan vetämä kahden yön elämys mökkimiljöössä
Wild Hikes Finland, Tampere/Helvetinjärven kansallispuisto: reppulauttailuretkiä (packrafting) kansallispuiston jylhissä maisemissa

Pääkaupunkiseutu

HappyGuide Helsinki, Helsinki: kaupunkikierros, joka nostaa heavymusiikin kaupunkikulttuurin tarjontaan

Kestävän kehityksen kärkiyritys

Äksyt Ämmät, Nurmes: Äksyt Ämmät on tehnyt määrätietoista työtä jo vuosien ajan kestävän kehityksen eri osa-alueilla. Yrityksellä on käytössä esimerkiksi vieraidensa hiilijalanjäljen kompensointi.