Suomalainen peli- ja VR-osaaminen kiinnostaa maailmalla

Virtuaalitodellisuus VR on tietokoneella luotu keinotekoinen maailma, jota voidaan katsoa virtuaalilasien avulla. VR-ala kehittyy kovaa vauhtia ja erilaisia sovelluksia kokeillaan.

Suomalainen peli- ja VR-osaaminen eivät ole jääneet huomiotta maailmalla. Pörssinoteerattu japanilainen peliyhtiö gumi Inc. ja Nordisk Film ovat yhdessä kertomassa Arctic 15 ja X Reality Day -kasvuyritystapahtumissa kansainvälisillä areenoilla jo julkistamastaan yhteisyrityksestään, joka hakee kehitysohjelmaansa pohjoismaisia VR/AR-startupeja. Ohjelman alkuvaiheen investointi on 2 miljoonaa euroa.

gumi Inc. ja Nordisk Film julkistivat maaliskuussa perustavansa Helsinkiin sijoittuvan yhteisyrityksen sekä VR /AR-teknologiayhtiöitä kiihdyttävän kehitysohjelman. Nordic VR Startupsin tavoitteena on löytää lupaavia pohjoismaisia VR:ään ja AR:ään erikoistuneita kasvuyrityksiä, tarjota näille rahoitusta ja auttaa näitä saavuttamaan globaalit markkinat.

gumi Incin ja Nordisk Filmin yhteisyrityksen sijoittaminen Suomeen oli strateginen valinta. Suomesta on hyvät yhteydet sekä Aasiaan että muihin Pohjoismaihin. ”Meillä on ollut vastaavat Aasian markkinoille suuntautuneet ohjelmat Tokiossa ja Soulissa. Tämän menestyksen rohkaisemana haluamme laajentaa Eurooppaan. Pohjoismaista on tullut alalle paljon luovaa ja teknistä osaamista. Ohjelman sijoittaminen Helsinkiin oli loogista VR- ja AR-osaamiseen nähden”, sanoo gumi Incin toimitusjohtaja ja yksi Nordic VR Startups -ohjelman perustajista Hironao Kunimitsu.

”Haluamme auttaa potentiaalisia VR-alan yrityksiä saavuttamaan seuraavan tason. Uskomme, että tukemalla startupeja koko pohjoismainen VR-ekosysteemi kehittyy ruokkien lisää uusia VR-innovaatioita”, toteaa yhteisyrityksen toista osapuolta, Nordisk Filmiä edustava Senior Vice President Suman Rath.

Nordic VR Startups sijoittaa, mentoroi ja avaa yhteyksiä maailmalle

Nordic VR Startups sijoittaa ohjelmaan valituille yrityksille pääomaa 100 000 euroon asti, ja lisäksi tukee näitä niin työtilojen kuin mentoroinnin osalta. Mentorit edustavat pelialan ohella rahoitus-, markkinointi- ja kansainvälistymisosaamista. Mukana ovat muun muassa Supercellin Mikko Kodisoja , Slushin Peter Vesterbacka , NF Gamesin Martin Walfisz ja Umbran Sampo Lappalainen .

Yritykset voivat lisäksi hakea tukea ohjelman viralliselta partnerilta Tekesiltä. Nordic VR Startups järjestää myös tapahtumia ja tapaamisia yhdessä yhteistyökumppaninsa FIVR:n (Finnish Virtual Reality Association) kanssa.

Ohjelmahaku on käynnistynyt, Program Manager nimitetty

Nordic VR Startups jalkautuu Suomeen vauhdilla. Yhtiön johtajina toimivat gumi Inc.in toimitusjohtaja Hironao Kunimitsu , pelialan sarjayrittäjä ja -sijoittaja Harri Manninen sekä Nordisk Filmin Senior Vice President ja Playstationista vastaava Suman Rath . Ohjelman Program Manageriksi on nimitetty 2.5.2017 Jenni Ahlapuro , joka on aiemmin toiminut teknologiayhtiö Umbran viestintäjohtajana. Nordic VR Startups osallistuu Helsingissä 3.-4.5.2017 järjestettävään Arctic 15 ja 5.5.2017 pidettävään X Reality Day -tapahtumaan esittelemällä ohjelmaa ja tavaten kumppaneita.

Nordic VR Startups -ohjelman haku on avattu ohjelman kotisivuilla http://www.nordicvrstartups.com . Hakuaika kestää toukokuun loppuun saakka. Ohjelma käynnistyy kesän aikana ja kulminoituu Slushin yhteydessä järjestettävään demopäivään, jonka myötä Nordic VR Startupsissa liiketoimintaoppinsa hioneet yritykset haastetaan hakemaan jalansijansa markkinoilta.