Pk-yritykset tarvitsevat lisää kasvun rahoitusta

Pk-yritykset tarvitsevat merkittävästi nykyistä enemmän kasvun rahoitusta ja apua omistajanvaihdoksiin. Niihin kannattaa panostaa kunnianhimoisesti, sillä pk-yrityksillä on paljon kasvu-, kansainvälistymis- ja työllistämispotentiaalia, sanoo Aumentor Oy:n Managing Partner Jouni Karvo.

”Suomessa on elinvoimainen pk-yrityskanta, josta löytyy paljon potentiaalia kotimaiseen ja kansainväliseen kasvuun, vaurauden luontiin ja työllistämiseen. Pk-yritysten kehittämiseen olisi kuitenkin panostettava yhtä kunnianhimoisesti kuin startup-yrityksiin tai innovaatiotoimintaan”, Managing Partner Jouni Karvo toteaa. Hän on yksi perustajaosakkaista Aumentor Oy:ssä, joka on erikoistunut pk-yritysten kehittämiseen, kansainvälistymiseen ja omistajanvaihdoksiin.

Tukea kasvun rahoituksen hankkimiseen ja omistajanvaihdoksiin

Karvon mukaan pk-yritysten suurimpia haasteita on ollut jo pitkään kasvun rahoittaminen. ”Meidän pitää kyetä luomaan Suomeen merkittävästi suurempi joukko terveesti kasvavia, kannattavia ja kansainvälisesti kilpailukykyisiä keskisuuria yrityksiä. Se rakentaa vaurautta, hyvinvointia ja parempaa tulevaisuutta myös nuorille ja tuleville sukupolville. Valitettavan monet pk-yritykset jäävät ilman kipeästi kaipaamaansa riskirahoitusta.”

”Suomessa myös hylätään valtaosa Euroopan investointipankin ESIR-rahoitushakemuksista. Syyt hylkäyksille vaihtelevat heikosti laadituista hakemuksista liiketoimintamallin tai ansaintalogiikan epäselvyyteen, haettavan rahoituksen vaikuttavuusarvioinnin ohuuteen, puutteellisiin tietoihin markkina- ja kilpailutilanteesta ja laskelmien epätäsmällisyyteen. Faktapohjan pettäessä ei yrityksellä ole mahdollisuuksia lisärahoitukseen”, Karvo toteaa.

80 000 pk-yrityksen omistajaa yli 55-vuotiaita

Panostuksen tarpeessa ovat myös yritysten omistajanvaihdokset. Niiden ennakoidaan tuplaantuvan lähivuosina. Syy tähän on se, että lähes 80 000 yrityksen omistajat ovat jo yli 55-vuotiaita, joten eläkkeelle siirtyminen alkaa olla heillä ajatuksissa.

”Omistajavaihdosten lisääntyminen kasvattaa myös yrityskauppojen rahoitustarvetta. Kotimaasta ei välttämättä löydy pääomia kaikille kaupoille. Siksi etenkin voimakkaasti kasvavien ja suurempien pk-yritysten kannattaa ajoissa pohtia, löytyisikö ulkomailta yrityskaupan rahoittajiksi luotettavia sijoittajia. Kansainväliset kontaktit voivat tuoda myös uusia asiakkaita ja yhteiskumppaneita, jotka lisäävät yrityksen arvoa omistajavaihdoksessa”, Aumentorin Tarmo Hahto sanoo.