Maailmantalous on heikentymässä

Maailmantalous on selvästi heikentymässä, osoittaa tammikuussa tehty Ifo World Economic Survey -kysely. Ifo-indikaattori tippui 89,6:sta 87,8:aan, kun pitkän aikavälin keskiarvo on 96,1. Koko euroalueen talousodotukset ovat hieman notkahtaneet. Myös Suomen tilan uskotaan heikkenevän entisestään, ja pidämme Kreikan kanssa perää euroalueen huonoimpana talouskasvun maana myös vuonna 2016. Taantuva maailmantalous ei helpota Suomen tilannetta.

“Ifon tutkimuksen mukaan Suomen talouden pelätään heikkenevän entisestään. Uuden työn ja investointien saaminen vaatii uutta sopeutumiskykyä Suomelta yhteiskuntana”, toteaa Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. “Suomi kaipaa rytminmuutosta, joka lisää talouden dynamiikkaa ja joustavuutta”.

Valtiontalouden heikentynyt tila ei vielä heijastu yritysten menestykseen. Tuoreet tulosjulkistukset kertovat, että merkittävimmät suomalaisyritykset ovat vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta pärjänneet hyvin. Syy tähän on Vuoren mukaan se, että yritykset ovat onnistuneet sopeutumaan globaaliin tilanteeseen.

Eurooppa hyytyy – Aasia ja Amerikka vetävät henkeä

Koko euroalueen talousodotukset notkahtivat Ifo-tutkimuksessa aavistuksen, kun indikaattori tippui 122:sta 118,9:ään. Inflaation uskotaan euroalueella olevan 1 prosentin tasolla, pitkien ja lyhyiden korkojen odotetaan hieman nousevan.

Talouden vetureina pidettyjen Britannian ja Saksan suotuisa talouskehitys näyttää jatkuvan aavistuksen maltillisempana. Valopilkkuja ovat Irlannin, Espanjan ja Portugalin toipuminen. Keski-Euroopassa taloudet ovat vaisuja Puolaa ja Tsekkiä lukuun ottamatta.

“Naapureillamme menee selvästi meitä paremmin, vaikka Viron talouden ennustetaan aavistuksen heikkenevän. Ruotsin ja Tanskan tilanne on edelleen tyydyttävä”, kommentoi Vuori.

Myös Pohjois-Amerikassa talous vetää henkeä. USA:ssa poliittinen epävarmuus heijastuu talousodotuksiin, vaikka maan talouden dynamiikan uskotaan kantavan. Dollarin nähdään olevan jo yliarvostettu, mutta siitä huolimatta sen uskotaan lievästi vahvistuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Aasiassa Kiinan talouskasvun hidastuminen heijastuu koko maanosaan, vaikka suhdanneodotukset seuraavan kuuden kuukauden osalta ovatkin hieman vahvistuneet. Intian, Etelä-Korean ja Japanin taloudet jatkavat sahaamistaan eri syistä ylös ja alas.

Venäjän ja vanhojen IVY-maiden kuten Kazakstanin tilanne on heikko.

“Halpa öljy ja Venäjä-sanktiot ovat selvästi kurittaneet aluetta. Näiden maiden yksipuolinen, energiavientiin perustuva kasvu on tyrehtymässä”, Vuori toteaa.

Suomessa kysely julkaistaan yhteistyössä Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n kanssa. Kyselyyn vastasi 1085 talousasiantuntijaa 120 maasta tammikuussa 2016.