PRH julkaisi uudet sääntömallit yhdistysten käyttöön

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on julkaissut yhdistyksille uudet ”helpot” sääntömallit. Ne sopivat erityisesti pienille harrasteyhdistykselle, joissa ei ole suurta jäsenmäärää. Kun yhdistys käyttää sääntömallia ja mallia aatteelliseksi tarkoitukseksi ja toimintamuodoiksi, sääntökohdat ovat varmuudella yhdistyslain mukaiset, eikä PRH:n tarvitse lähettää korjauskehotusta ja rekisteröinti nopeutuu.

Muut sääntömallit ovat sisällöltään pääosin samat kuin aikaisemmin. Ne sopivat yhdistyksille sen mukaan, onko yhdistyksellä yksi tai kaksi vuosittaista sääntömääräistä kokousta, onko yhdistyksellä yksi tai useampia jäsenryhmiä sekä voiko yhdistyksen kokoukseen etäosallistua.

Yhdistystoiminta on jäsenten yhteistä toimintaa yhteisen aatteen hyväksi. Suomalaisen yhdistymisvapauden mukaisesti yhdistys voi olla rekisteröity tai se voi toimia rekisteröimättömänä. Kun yhdistys merkitään yhdistysrekisteriin, siitä tulee itsenäinen oikeushenkilö ja se saa oikeuskelpoisuuden.

Yhdistysrekisterissä on noin 135 000 yhdistystä. Uskonnolliset yhdyskunnat ja kauppakamarit rekisteröidään myös yhdistysrekisteriin.

Sääntömallit löytyvät PRH:n verkkosivustolta osoitteesta https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/lomakkeet_mallisaannot.html