Mobiililaajakaistan käytössä Suomi sijoittuu Pohjoismaiden kärkeen

Mobiililaajakaistan käytössä Suomi sijoittuu kirkkaasti muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden edelle. Tiedot ilmenevät Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -tilastojulkaisusta, jossa on vertailtu puhelin-, laajakaista- ja tv-palvelujen kehitystä lähialueellamme.

Myös Viestintäviraston teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan mobiili-internet yleistyy, ja se riittää yhä useammille suomalaisille ainoaksi yhteydeksi. Vaikka nopeiden kiinteiden laajakaistaliittymien vertailussa Suomen sijoitus ei ole kansainvälisesti yhtä korkealla, suomalaisten tyytyväisyys internetyhteyksien nopeuksiin on kehittynyt myönteisesti.

Matkapuhelinten käytössä perinteiset tekstiviestit ovat edelleen suosituimpia, mutta alle 25-vuotiailla pikaviestimet, kuten WhatsApp, ovat jo ohittaneet tekstiviestit suosiossa. Tv:n ja videosisältöjen katselu siirtyy myös nettiin – joka neljäs suomalainen katsoo tilausvideopalveluita, kuten Netflix ja HBO, ja yli 60 % on löytänyt suomalaisten tv-yhtiöiden netti-tv-palvelut.
Suomessa eniten mobiili-internetyhteyksiä Pohjoismaiden ja Baltian vertailussa

Suomi johti jo viime vuoden lopulla useissa mobiilipalveluissa kehitystä verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan. Muissa maissa on vielä runsaasti myös lankapuhelinliittymiä.

Suomessa oli vuonna 2014 muun muassa

– selvästi eniten pelkästään tiedonsiirtoon käytettyjä liittymiä
– selvästi eniten mobiilitiedonsiirtoa (noin 5 gigatavua / kk / asukas)
– eniten matkapuhelinliittymiä (1,7 liittymää asukasta kohden)
– suhteellisesti eniten (lähes 95 %) matkapuhelimella soitettuja minuutteja kaikista puheluminuuteista
– vähiten lankapuhelinliittymiä (yhdellä kymmenestä) ja kiinteästä verkosta puhuttuja minuutteja

Vertailun valossa mobiililaajakaista valtaa alaa Suomessa, kun taas muualla Pohjoismaissa ja Baltiassa kiinteä laajakaista on vielä yleisempi. Huippunopea kiinteä valokuitulaajakaista (100 Mbit/s tai nopeampi) on yleistynyt Ruotsissa (13 sataa asukasta kohti), kun taas Suomessa se on vielä harvinainen (7 sataa asukasta kohti).
Tekstiviestejä lähettää edelleen yli 80 % suomalaisista – alle 25-vuotiaiden keskuudessa pikaviestimet suositumpia

Viestintävirasto kuluttajatutkimuksessa selvitettiin myös, mitä palveluita suomalaiset käyttävät matkapuhelimella säännöllisesti. Tutkimustuloksista selviää, kuinka suuri osa suomalaisista käyttää esimerkiksi sähköpostia, sosiaalista mediaa ja internetradiota matkapuhelimella. Kyselyssä kartoitettiin myös tekstiviestien ja pikaviestimien käytön yleisyyttä.

– Tekstiviestit pitivät pintansa suosituimpana matkapuhelinpalveluna – tekstiviestejä lähettää yhä yli 80 % suomalaisista
– Tekstiviestejä lähetetään kuitenkin vähemmän kuin monissa muissa maissa, noin 50 kpl/kk/asukas, esimerkiksi Tanskassa vastaava luku on 128 viestiä asukasta kohti
– Pikaviestimet, kuten WhatsApp, kasvattavat suosiotaan kaikissa ikäryhmissä
– Videoiden katselu, pikaviestimet ja sosiaalisen median käyttö matkapuhelimella ovat kasvussa

Suomalaisten tv-yhtiöiden nettipalvelut suositumpia kuin Netflix tai HBO

Tänä vuonna kuluttajatutkimus sisälsi lisäksi erillisen osion audiovisuaalisten palveluiden käytöstä. Tutkimus antaa uutta tietoa esimerkiksi nettitelevision katselutottumuksista eri ikäryhmissä. Tutkimuksesta selviää, kuinka paljon eri-ikäiset suomalaiset katsovat ohjelmia tv-yhtiöiden nettipalveluista tai esimerkiksi videoita Youtubesta.

– Suomalaisten tv-yhtiöiden omia netti-tv-palveluita, kuten Yle Areenaa, MTV Katsomoa tai Nelosen Ruutua käyttää noin 60 % suomalaisista
– Youtubea katsoo runsaat puolet suomalaisista
– Tallenteita digiboksista tai tv:n kovalevyltä katsoo noin 40 %
– Tilausvideopalveluita, kuten Netflix, HBO, Filmnet, Viaplay, katsoo 25 %
– IPTV-palveluita 15 %

Viestintäviraston kuluttajatutkimus sisältää monipuolisesta tietoa suomalaisten käytössä olevista viestintäpalveluista, kuten kiinteistä ja mobiileista internetyhteyksistä sekä matkapuhelin- ja lankapuhelinliittymistä. Kaikki tiedot ovat tarkasteltavissa myös ikäryhmittäin. Samalla kartoitettiin käyttäjien tyytyväisyyttä muun muassa liittymien nopeuksiin ja saatavuuteen. Kysely toteutettiin puhelinhaastatteluina maalis- ja huhtikuun aikana, ja otos edustaa 15–79-vuotiaita suomalaisia. Kyselyyn vastasi 3000 henkilöä.