Ruotsiin tuli käyttöön maailman ensimmäinen kauko-ohjattu lennonjohtojärjestelmä

Örnsköldsvikin lentokentän lennonjohtoon käytetään 21.4. alkaen Remote Tower Services (RTS) -järjestelmää. 21.4. nousivat ja laskeutuivat ensimmäiset lentokoneet Sundsvallissa sijaitsevan LFV Remote Tower Center -keskuksen johdolla. Kauko-ohjattujen lennonjohtotoimintojen operatiiviset ja tekniset ratkaisut ovat LFV:n ja Saabin yhdessä kehittämiä. Koskaan ennen koko maailmassa ei lennonjohto ole toiminut kauko-ohjatusti. Kymmenen vuoden kehitystyön jälkeen LFV ja Saab lanseeraavat nyt maailman ensimmäisen Remote Tower Service -järjestelmän.

– Olemme hyvin ylpeitä tästä Remote Tower Services -kehitysprojektistamme. Olemme saaneet ensimmäisinä maailmassa toiminnallisen hyväksynnän tälle järjestelmälle, josta asiakkaamme sekä Ruotsissa että kaikkialla muualla ovat erittäin kiinnostuneita. RTS on meille ja kumppaneillemme tärkeä tuote ja palvelu. Sen myötä saavutamme etulyöntiaseman ja se vahvistaa huomattavasti kilpailukykyämme, LFV:n toimitusjohtaja Olle Sundin sanoo.

– Sekä pienet että suuren lentokentät ovat siitä hyvin kiinnostuneita. Ne tarvitsevat Remote Tower Services -järjestelmää voidakseen vastata lentokenttien kohtaamiin haasteisiin. Järjestelmä tehostaa toimintoja, ja tämänpäiväinen lähtölaukaus käynnistää jännittävän kehityksen, johon Saabilla on paljon annettavaa, Saabin toimitusjohtaja ja konsernijohtaja Håkan Buskhe sanoo.

Remote Tower Services -järjestelmässä lentokentällä olevat kamerat ja sensorit lähettävät lennonjohtokeskukseen reaaliaikaisia signaaleja. Siellä kuvat ja tiedot ilmestyvät TV-ruuduille, jotka on sijoitettu näyttämään liikenteen kauko-ohjatun lentokentän kiitoradoilla. Tekniikan avulla lentoliikennettä voidaan ohjata samaan tapaan kuin perinteisestä lennonjohtotornista.

LFV sai 31.10.2014 Ruotsin liikennevirastolta (Transportstyrelsen) luvan käyttää kauko-ohjattuja lennonohjaustorneja. Luvan mukaan LFV:n ratkaisu paikallisen liikenteen kauko-ohjattua lennonjohtoa varten on todettu turvalliseksi ja se saadaan ottaa käyttöön.

Örnsköldsvikin lentokenttä on nyt maailman ensimmäinen kauko-ohjattu lentokenttä. Suunnitelman mukaan Sundsvall-Timrån lentokentästä tulee toinen ja Linköpingin lentokentästä kolmas.

LFV tarjoaa lennonjohto- ja lennonvarmistuspalveluita sekä muita niihin liittyviä palveluita kansallisesti ja kansainvälisesti.
LFV osallistuu Euroopan ilmatilan kehittämiseen yhteistyössä eri yhteenliittymien ja organisaatioiden kanssa.
LFV kehittää uusia palveluita ja toimintamalleja kapasiteettia, käytettävyyttä ja kestävyyttä koskevien kasvavien vaatimusten täyttämiseksi.

Saab toimittaa globaaleille markkinoille maailmanlaajuisesti johtavia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja, jotka ulottuvat sotilaallisesta puolustuksesta siviiliturvallisuuteen. Saabilla on toimintaa ja työntekijöitä kaikilla mantereilla. Se kehittää, mukauttaa ja parantaa jatkuvasti uutta teknologiaa asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.