Kansanedustajaehdokkaat: Paikallisen sopimisen lisääminen toisi lisää työpaikkoja

Huomattava enemmistö kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että paikallisen sopimisen laajentaminen auttaisi lisäämään työpaikkoja.

Suomen Yrittäjien vaalikoneessa esitettiin väite: ”Työpaikkoja syntyisi enemmän, jos työntekijät ja työnantajat voisivat sopia työehdoista ja palkoista suoraan keskenään nykyistä laajemmin.” Peräti 72 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista yli tuhannesta kansanedustajaehdokkaasta on väitteen kanssa samaa mieltä. Eri mieltä oli 27 prosenttia vastaajista. Yhdellä prosentilla vastaajista ei ollut mielipidettä asiaan.

Paikallisen sopimisen lisääminen auttaisi parantamaan kilpailukykyä

Lähes kaikki yksityisen sektorin uuden työpaikat ovat viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Näitä yrityksiä edustavan Suomen Yrittäjien tekemä tuore selvitys paljasti, että teknologiateollisuutta lukuun ottamatta työehtosopimuksissa on vain vähän mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen. Lisäksi näillä sopimismahdollisuuksilla ei ole vaikutusta yritysten kilpailukykyyn. Tässäkin poikkeus on teknologiateollisuus.

– Kun kilpailukyky on kunnossa ja yritykset menestyvät, ne voivat myös työllistää enemmän. Paikallisen sopimisen lisäämistä siis tarvitaan. Hienoa, että kansanedustajaehdokkaat tunnistavat tämän, johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Näin kysyttiin ja vastattiin

Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen vastasi 1082 kansanedustajaehdokasta eli 50,4 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Vastaajat jakautuivat puolueittain näin:

Itsenäisyyspuolue 5 %
Kansallinen kokoomus 15 %
Muutos 2011 3 %
Perussuomalaiset 13 %
Piraattipuolue 5 %
Suomen Keskusta 15 %
Suomen Kommunistinen Puolue 3 %
Suomen Kristillisdemokraatit 10 %
Suomen ruotsalainen kansanpuolue 4 %
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 9 %
Vasemmistoliitto 8 %
Vihreä liitto 9 %
Muut 1 %