VTT kehitti suuren pinta-alan valaisevan muovikalvon

VTT:n OLED-tekniikkaan perustuva, painokoneella toteutettava menetelmä tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa kuvioituja, taipuisia valopintoja esimerkiksi mainosnäyttöihin, info-kyltteihin ja valaisimiin. Myös ikkunaruutuun tai pakkaukseen kiinnitetyt älykkäät, läpinäkyvät muovipinnat ovat nyt mahdollisia.

OLED-tekniikka (Organic Light-Emitting Diode) on yleisesti käytössä kännyköiden näytöissä ja televisioissa, mutta tähän asti vain lasipinnoille valmistettuna perinteisiä mikroelektroniikan valmistusmenetelmiä käyttämällä. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n menetelmällä OLED-elementtejä voidaan nyt painaa lasi- ja teräspinnan lisäksi myös joustavalle muovialustalle, mikä mahdollistaa huomattavasti suuremmat valopinnat sekä laajentaa tekniikan käyttömahdollisuuksia.

Vastaavanlaista valaisevaa muovikalvoa ja ilmassa tapahtuvaa prosessointia ei ole aiemmin tehty tässä mittakaavassa.

OLED-valopinnan valmistuksessa käytetään perinteisiä painomenetelmiä kuten syväpainoa ja silkkipainoa, jotka mahdollistavat hyvin suuret tuotantomäärät. Tuotanto on siis mahdollista perinteisen painotalon kaltaisessa laitoksessa.

Syväpaino- ja silkkipainotekniikoilla valmistettava OLED-valopinta on noin 0.2 mm paksu ja sisältää muutamien satojen nanometrien paksuiset elektrodit ja polymeerikerrokset, joissa valon emissio tapahtuu. Ilmiötä kutsutaan elektroluminenssiksi, jossa orgaaninen puolijohde säteilee valoa sähkökentässä. OLEDin valoteho (lm/W) on noin kolmanneksen LEDin tehosta. Sen etuna on, että se säteilee valoa koko pinnaltaan, kun taas LED on pistevalo.

VTT:n OLED-muovikalvo valaisee toistaiseksi noin vuoden verran, koska valoa säteilevät polymeerimateriaalit ovat herkkiä hapelle ja kosteudelle. Tulevaisuudessa kalvojen elinikä kasvaa suojakalvojen kehityksen myötä ja kalvojen sovellusmahdollisuudet laajenevat.

”Kalvo soveltuu siis mainiosti mainoskampanjoihin, joissa valaisevilla laajoilla pinnoilla voidaan herättää huomiota merkittävästi enemmän kuin pelkällä painografiikalla tai e-ink-tyyppisillä mustavalkoisilla näytöillä, jotka eivät valaise”, sanoo tutkimusalueen päällikkö Raimo Korhonen VTT:stä.

OLED-valoa on mahdollista käyttää myös langattomassa tiedonsiirrossa lähettimenä, mikä avaa uusia mahdollisuuksia painettujen valopintojen hyödyntämiseksi esineiden internet -sovelluksissa.

VTT etsii kehittämälleen OLED-tekniikalle parhaillaan kaupallistajia.