Suomen Yrittäjät odottaa puolueilta realistisempia sopeutussuunnitelmia

Kaikki suuret puolueet ovat nyt julkistaneet eduskuntavaalien talousohjelmansa. Suomen Yrittäjät odotti puolueilta realistisempia sopeutussuunnitelmia. – Huonon taloustilanteen takia tulevan hallituksen on oltava yhtenäinen ja katsottava kokonaisuutta yli oman hallituskauden, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Suomen talouden tila on osoittautunut oletettua heikommaksi. Valtiovarainministeriön mukaan julkisen talouden sopeutustarve on kohonnut kuuteen miljardiin euroon ja kestävyysvaje revennyt kymmeneksi miljardiksi euroksi. Suurimpien puolueiden leikkauslistat jäävät kaikki pienemmiksi kuin tarve arvioidaan olevan. Puolueiden esittämien sopeutustarpeiden haarukka on 2–5 miljardia euroa.

Suomen Yrittäjien mukaan puolueiden odotukset talouskasvun kyvystä ratkaista ongelma ovat epärealistisia.

– Vaikuttaa siltä, ettei Suomen tilanteen vakavuutta ymmärretä täysin, varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Säästöt voimaan heti, jotta toimintaympäristö selkeytyy ja yritykset uskaltavat investoida

Neimalan mukaan julkista taloutta pitää sopeuttaa menoja leikkaamalla, sillä verotuksen kiristäminen kutistaisi entisestään vaatimatonta talouskasvua. Olisi tärkeää, että julkisen talouden vakauttamisen edellyttämät säästöt saatettaisiin voimaan heti vaalikauden alussa ja toteutettaisiin mahdollisimman etupainotteisesti.

– Tämä selkeyttäisi toimintaympäristön. Työllisyyden, kasvun ja investointien näkökulmasta löysässä hirressä roikkuminen on yrittäjälle pahinta.

Rakennemuutoksista mahdollista pelivaraa

Neimala korostaa, että julkisen talouden sopeuttaminen ei poista rakenteellisten uudistusten tarvetta, päinvastoin.

– Ilman niitä julkisen talouden pitkän aikavälin tasapaino on mahdotonta saavuttaa.

Rakennemuutosten kiirehtimisen puolesta puhuu se, että jos ne vähentävät menoja tai lisäävät tuloja jo alkavalla vaalikaudella, ne pienentävät tarvetta muihin välittömiin sopeutustoimiin.

– Niiden myönteisiä vaikutuksia ei kuitenkaan voi ulosmitata etukäteen.