Uusia 800 MHz:n 4G-tukiasemia otettu käyttöön lähes kaikkialla Suomessa

800 MHz:n taajuudella toimivat uudet tukiasemat ovat verrattain harvoin TV-häiriöiden syynä

Suomalaiset teleoperaattorit DNA, Elisa ja Sonera aloittivat vuoden 2014 alussa 4G-verkkojen laajentamisen uudella taajuusalueella. 800 MHz:n taajuusalueella toimivien tukiasemien ansiosta nopeat mobiililaajakaistayhteydet saadaan ulottumaan koko maahan. Uusia 4G-tukiasemia on vuoden aikana otettu käyttöön lähes kaikkialla Suomessa. Nopeiden 4G-verkkojen alueella asuu jo yli 95 % suomalaisista.

Uuden taajuusalueen siirto 4G-verkon käyttöön saattaa aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle TV-katsojista, jotka katsovat televisiota antennin välityksellä. Nopeiden 4G-verkkojen alueilla on kaiken kaikkiaan noin 2,5 miljoonaa kotitaloutta. Kuluneen vuoden aikana vain noin 0,27 prosentissa näistä on ilmennyt häiriötapauksia, jotka ovat johtuneet 4G-verkon laajennustyöstä. Näissä teleoperaattoreiden ja Digitan yhteinen Taajuustalkoot-palvelu on lähettänyt asentajan paikalle korjaamaan vian.

Taajuustalkoot.fi -sivuston palvelulomakkeen ja neuvontapalvelunumeron kautta on vuoden aikana tullut runsaasti kyselyitä TV-häiriöihin liittyen. Valtaosa TV-kuvaan liittyvistä ongelmista on johtunut muista syistä kuin 4G-verkon laajentamisesta. Taajuustalkoot.fi -sivustolla on ohjeet, joiden perusteella voi arvioida, voisivatko omassa TV-katselussa ilmenneet ongelmat johtua 4G-töistä.

Operaattorit laajentavat 4G-verkkoaan myös muilla taajuusalueilla. Näillä 800 MHz:n ulkopuolella toimivilla 4G-tukiasemilla ei ole vaikutusta TV-yhteyksiin.