Työnteko keskittyy Suomessa yhä vahvasti työpaikoille

64 % suomalaisista tietotyöläisistä tekee etätyötä harvemmin kuin kerran viikossa

Evernoten kysely: suomalaisten tekniset valmiudet joustavaan työntekoon ovat huippuluokkaa

Työnteko keskittyy Suomessa yhä vahvasti työpaikoille. 64 % suomalaisista tietotyöläisistä tekee etätöitä kotoa, asiakkaiden luota tai esimerkiksi kahviloista harvemmin kuin kerran viikossa. Tieto selviää Evernoten teettämästä pohjoismaisesta kyselystä, johon vastasi noin 800 tietotyöntekijää.

Kyselyn mukaan nuoret tekevät etätöitä hieman muita useammin: 25-29-vuotiaista 40 % tekee etätöitä vähintään yhtenä päivänä viikossa, kun vastaava osuus 40-45-vuotiailla on 31 %.

Suomalaisten toimistotyöntekijöiden tekniset valmiudet joustavaan työntekoon ovat huippuluokkaa. Evernoten kyselyn mukaan peräti 82 % suomalaisista tietotyöläisistä saa työvälineensä ja verkkoyhteytensä käyttökuntoon missä tahansa alle viidessä minuutissa. Vikkelimpiä aloittajia ollaan suurissa yli sadan työntekijän organisaatioissa, hitaimpia 26-50 työntekijän yrityksissä.

Kaikkein nopeimmin työvalmiudessa ovat kyselyn mukaan päällikkö- ja omistajatason vastaajat, joista joka viides on valmis jopa alle minuutissa. Työntekijätason vastaajista alle minuuttiin pystyy harvempi kuin joka kymmenes. Omistajat myös tekevät etätöitä selvästi eniten: heistä 54 % työskentelee oman työpaikan ulkopuolella vähintään kolmena päivänä viikossa, kun vastaava osuus työntekijöillä on 35 % ja päällikkötason vastaajilla vain 21 %.

”Yrityskoon ja hierarkian vaikutukset ovat mielenkiintoisia löydöksiä. Ne viittaavat siihen, että suuret yritykset ovat pystyneet rakentamaan erittäin hyvin toimivia taustajärjestelmiä, kun taas osa vajaan 50 hengen yrityksistä on vaarassa jäädä digiväliinputoojiksi. Niiden kannattaisi ottaa mallia omistajavetoisten pienyritysten joustavuudesta”, Evernoten Euroopan-toimintoja johtava Cristina Riesen sanoo.

Evernoten helmikuussa 2014 teettämään kyselyyn vastasi yhteensä noin 800 suomalaista, ruotsalaista, norjalaista ja tanskalaista 25-45-vuotiasta tietotyöntekijää. Noin 200 suomalaista vastaajaa edustaa hyvin tasaisesti eri kokoisia organisaatioita: 31 % työskentelee alle 10 hengen yrityksissä, 37 % 11-100 hengen yrityksissä ja 31 % yli sadan hengen yrityksissä.