Geocollectors: Osta ja suojele maata neliö kerrallaan

Suomalainen innovaatio Geocollectors (www.geocollectors.com) lanseerattiin 27.3.2014. Geocollectors on virtuaalinen maanomistajien yhteisö, jossa yksityiset ihmiset ympäri maailmaa ostavat, omistavat ja samalla suojelevat maata neliömetri kerrallaan.

Maan omistaminen on perinteisesti ollut harvinaista, lähes mahdotonta ja harvojen herkkua maailmalla. Geocollectors Ltd. -yhtiö ostaa maa-alueita ja myy alueen hallintaoikeuksia kenelle tahansa halukkaalle neliömetrin paloina. Neliön hinta on vakio eli 100 Yhdysvaltain dollaria.

Virtuaalinen tutkimusmatka alkaa Geocollectors-idean syntysijoilta, Suomen Lapista, josta voit tästä päivästä lähtien ostaa oman neliösi.

Yhteisön ja kysynnän kasvaessa yhtiö myy tulevaisuudessa neliöitä entistä vaihtelevammilta ja arvokkaammilta luonnon alueita kaikilla mantereilla. Neuvottelut ovat käynnissä jo kolmessa maanosassa.

Geocollectors tähtää suoraan kansainvälisille markkinoille, erityisesti Venäjälle, Japaniin ja Eurooppaan.

Virtuaalinen matkailuelämys ja yhteisöllistä omistamisen iloa

Geocollectors tarjoaa asiakkaalle vaikutuskanavan, omistamisen iloa sekä virtuaalisen matkailuelämyksen uudenlaisessa paketissa.

Geokerääjä voi jakaa muiden yhteisön jäsenten kanssa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa erilaisia sisältöjä omasta tontista, alueesta ja maastotyypistä. Geocollectorsin verkkoportaalista löytyy muun muassa valokuvia, satelliittikuvia, videokuvaa, 360 asteen panoraamakuvaa sekä statistiikkaa ja muuta tietoa alueesta. Alueille asennetaan myös kameroita esimerkiksi villieläinten ja muuhun luonnon seurantaan.

Jatkossa geokerääjät voivat itse äänestää, miltä ilmastovyöhykkeeltä, mistä maasta tai maastotyypistä seuraava tontti ostetaan. Kuka on sinun virtuaalinen naapurisi? Ottaisimmeko seuraavaksi haltuumme vaikkapa palasen Amazonin sademetsää tai Intian tiikerivuoristoa?

Geocollectorsin liiketoimintaan oleellisena osana kuuluu vastuu luonnosta ja paikallisyhteisöistä. Tarkoituksemme on luovuttaa 10 % jokaisesta kauppahinnasta hyväntekeväisyyteen. Kohteen valitsevat kerääjät eli yhteisö itse.

Geocollectors kehittää myös tapoja, joilla geokerääjille tarjotaan mahdollisuus ostaa palvelun kautta kestävästi tuotettuja lähituotteita suoraan kunkin alueen paikallisväestöltä tai -yrittäjiltä.

Keräilyä joukkoistamalla

Keskeinen osa Geocollectorsin liikeideaa on, että joukkoistamalla voidaan ostaa erilaisia isompia luontoalueita ympäri maailmaa ja jakaa ne pienempiin yksityisomistettaviin, keräiltäviin tontteihin.

Kun isompien tonttien omistus hajaantuu neliömetreittäin satojen tai tuhansien omistajien kesken, on tonttien käyttö esimerkiksi maatalouden, kaivosteollisuuden tai rakentamisen tarkoituksiin lähes mahdotonta. Näin tontit säilyvät jatkossakin mahdollisimman luonnontilaisina geokeräilykohteina.

Geocollectors pyrkii aina suojelemaan hankkimansa alueet paikallisen lainsäädännön puitteissa. Suomessa Lapin alueelle voidaan hakea yksityisen suojelualueen status. Lisäksi Geocollectorsin säännöt estävät yksityisomistajaa tekemästä mitään näkyviä rakennelmia omalle tontilleen.

Geocollectors Ltd.?

Geocollectors Ltd. -yhtiön tavoitteena on synnyttää globaali maanomistajien yhteisö – Geocollectors.Geocollectors on kaupallinen palvelu, jossa omistus on aitoa ja tonteilla on myös jälleenmyyntiarvo. Jos eri tonttien keräilyarvo nousee jatkossa sijainnin, numeroinnin tai naapurin statuksen johdosta, voivat keräilijät myydä omistamiaan tonttejaan eteenpäin vapaasti toisille keräilijöille.

Geocollectorsin takana on 25 suomalaista sijoittajaa. Yhtiön osakkaita ovat mm. näyttelijä Ville Haapasalo, yrittäjä Jarno Tuliara sekä ravitsemusalan yrittäjä Harri Syrjänen.

Geocollectors-hanke on saanut EU:n aluekehitysrahaston tukea Lapin ELY-keskuksen kautta. Katso video ja tutustu Geocollectorsin maailmaan osoitteessa www.geocollectors.com