Punainen Risti vetoaa päättäjiin syyrialaisten pakolaisten auttamiseksi

Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula luovuttaa eduskuntaryhmien edustajille vetoomuksen, jossa vaaditaan pikaisia keinoja syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisen helpottamiseksi ja pakolaiskiintiön kasvattamiseksi Suomessa. Vetoomus luovutetaan eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa perjantaina 7.3.2014 kello 12.

Vetoomus on kohdistettu Euroopan päättäjille, ja se on osa ECRE:n Europe Act Now -kampanjaa. Suomessa vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Suomen Punainen Risti, Amnestyn Suomen osasto, Suomen Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta .

Vetoomuksen luovutustilaisuudessa ovat paikalla kansanedustajat Outi Mäkelä (kok.), Tarja Filatov (sdp), Annika Lapintie (vas., pj), Lars-Erk Gästgivars (rkp), Marjo Loponen (kd, eduskuntaryhmän pääsihteeri) ja Vihreiden eduskuntaryhmän edustaja.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan syyrialaisten pakolaisten määrä kasvaa neljään miljoonaan vielä tämän vuoden aikana. Lasten tilanne on hälyttävä. Tällä hetkellä Syyrian lähialueilla elää pakolaisena lähes 2,5 miljoonaa ihmistä, joista puolet on lapsia . Esimerkiksi libanonilaisilla pakolaisleireillä asuu noin 10 000 alle 5-vuotiasta, jotka kärsivät aliravitsemuksesta.

Vetoomus käynnistää pakolaistelttakiertueen

Punainen Risti pystyttää Kansalaisinfoon perjantaiksi pakolaisteltan, jonne tuotetaan pakolaisleirin ääntä, kuvaa ja esineistöä. Samalla käynnistyy Punaisen Ristin pakolaistelttakiertue, jolla pyritään vaikuttamaan kuntien haluun tehdä myönteisiä päätöksiä pakolaisten vastaanottamiseksi.

Tänä vuonna Suomea kiertää kolme telttayksikköä ja teltat pystytetään ainakin 20 paikkakunnalla. Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät telttojen ympärille oheisohjelmaa, kertovat elämästä pakolaisleireillä ja vastaavat pakolaisuutta koskeviin kysymyksiin. Yleisöä kannustetaan ottamaan kantaa pakolaisten vastaanottoon samalla kun kerrotaan Punaisen Ristin tekemästä työstä pakolaisten hyväksi.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä alueellisten ELY-keskusten kanssa.

Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua telttaan ja haastatella paikalla olevia asiantuntijoita ja syyrialaistaustaisia ihmisiä.

Mainokset