Tekes: Mikrosysteemeissä muhii miljardibisnes

Suomessa on kansainvälisestikin mitaten laaja kirjo mikrosysteemien, etenkin nano- ja anturiteknologian huippuosaamista. Tulevaisuuden suurena mahdollisuutena on valjastaa tätä huipputeknologiaa myös perinteisemmän teollisuuden palvelijaksi ja tuotannon tehostajaksi.

Omin voimin viljasatoa korjaava leikkuupuimuri tai muutaman henkilön etäohjauksessa pyörivä tuotantolaitos tuntuivat vielä pari vuosikymmentä sitten kaukaisilta ajatuksilta. Mikroelektroniikan ja anturiteknologian kehitysharppausten ansiosta ne ovat kuitenkin jo täysin toteutettavissa – ja jopa osittain suomalaisosaamisella.

Kehitysyhtiö Culminatum Innovationin koordinoiman MemsCatin (Catalyst & Ecosystem on Microstystems) ohjelmajohtajan Mika Koskenvuoren mukaan alan uusimmalla paljonkin annettavaa paitsi vientimarkkinoille myös kotimaiselle teollisuudelle, yritysten toimialaan ja kokoon katsomatta. Se kuitenkin edellyttää ideoiden, osaajien ja potentiaalisten asiakkaiden nykyistä tiiviimpää verkottumista ja yhteistyötä.

”Älykkäillä ohjausjärjestelmillä ja anturiteknologialla voidaan parantaa turvallisuutta, energiatehokkuutta, optimoida raaka-aineiden käyttöä, tehostaa tuotantoprosessia ja nostaa laatutasoa. Kyse on varsinkin teollisuudelle hyvin keskeisistä kilpailutekijöistä”, Koskenvuori painottaa.
Huippuosaamista omasta takaa

Suomessa etuna on se, että alan kansainvälistä huippuosaamista löytyy jo omasta takaa. Kärkiyhtiöistä esimerkeiksi kelpaavat mm. Vaisala, Murata Electronics (ent. VTI Technologies) ja Okmetic, mutta erilaisten MEMS-sovellusten parissa pakerretaan myös sadoissa pk-yrityksissä ympäri Suomea.

Koskenvuoren mukaan ne täydentävät arvoketjuja tehokkaasti omalla erikoisosaamisellaan. MemsCatin jäsenistä hän mainitsee muun muassa LewelGroupin ja VTT:n MemsFabin.

Huippututkimusta tehdään Aalto Yliopiston lisäksi VTT:ssä, joka käynnisti MemsCat-hankkeen vuonna 2010. Se oli vuoden 2013 loppuun saakka osa Nanoteknologian Osaamiskeskus-ohjelmaa ja jatkoi ohjelmakauden loputtua toimintaa Culminatumin suojissa.

MemsCatin perustehtävänä on tarjota dynaaminen yhteistyöympäristö mikrosysteemejä kehittäville yrityksille, mutta kannustaa samalla jo toimivia teollisuusyrityksiä tehokkaampaan mikrosysteemien hyödyntämiseen.

”Alalla on paljon eri kokoisia yrityksiä ja osaamista, jota pitäisi saada nyt nopeasti yhteen. Varsinkin kotimaisen teollisuuden olisi herättävä huomaamaan MEMS:n tarjoamat kehitysmahdollisuudet. Teollinen internet leviää nopeasti ja suomalaisyritysten on pysyttävä kehityksessä mukana. Tähän MemsCat yrittää tarjota yhteistyöväyliä”, Koskenvuori muistuttaa.
Tarjolla isot kasvumarkkinat

Alan euromääräinen markkinavolyymi on Suomessa miljardin euron tietämissä. Kasvunäkymä on kuitenkin jo lähivuosille moninkertainen, sillä erilaiset anturit, aistimet ja niiden tuoma äly yleistyvät hurjaa vauhtia niin kodinelektroniikassa, ajoneuvoteollisuudessa kuin teollisuuden koneissa ja laitteissa.

Esimerkiksi peliteollisuuden hyödyntämälle liiketunnistukselle löytyy alati uusia sovelluksia eri toimialoille. Sään ja ympäristönvalvontaan käytettävillä antureilla voidaan puolestaan sopivasti sovellettuina valvoa vaikkapa junien ilmanpaine- ja jarrujärjestelmiä. Kehittyneen anturiteknologian arkisia sovelluksia ovat myös autojen ajonvakautusjärjestelmät sekä moottorin punaisissa valoissa pysäyttävä start-stop-toiminto.

”Tänä päivänä älykkäät mikrosysteemit eivät pelkästään hälytä ja valvo, vaan myös ohjaavat, optimoivat ja korjaavat prosessissa havaitut poikkeamat. Monessa kohtaa ollaan silti vasta alkutaipaleella”, Koskenvuori tähdentää.