Uutta antibioottia etsitään eurooppalaisena yhteistyönä

Uudet antibiootit haussa eurooppalaisena yhteistyönä

Yli 30 eurooppalaista yliopistoa, yritystä ja tutkimusyksikköä etsii yhteistyössä uusia antibiootteja esimerkiksi salmonellan ja aivokalvontulehduksen aiheuttajia vastaan. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan kuuden vuoden kuluessa.

Euroopan bioteknologiaverkosto EBN on käynnistänyt kuusivuotisen projektin, jonka tarkoituksena on löytää uusia antibakteerisia aineita. Kohteena ovat gramnegatiiviset bakteerit, johon kuuluvat esimerkiksi salmonellan, aivokalvontulehduksen ja legioonalaistaudin aiheuttajat sekä kolibakteeri.

Tutkimusorganisaatio on valinnut ennalta kahdeksan lääkeaineaihiota, joiden joukosta lopulliset tutkittavat päätetään.

Professori Jari Yli-Kauhaluoman lääkkeiden keksimiseen erikostunut tutkimusryhmä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa muokkaa kokeisiin valittavien antibakteeristen aineiden kemiallista rakennetta. Tavoitteena on parantaa niiden kykyä tuhota tauteja aiheuttavia gramnegatiivisia bakteereita tai estää niiden kasvua.

Vuoteen 2019 mennessä on tarkoitus saada ensimmäisen vaiheen kliiniset testit päätökseen vähintään yhden antibiootin osalta.

____________________

ENABLE-tutkimushanke on saanut 85 miljoonan euron rahoituksen Innovative Medicines Initiativelta (IMI). Hanketta koordinoivat Uppsalan yliopisto ja GlaxosSmithKline. Farmasian tutkimusryhmän osuus rahoituksesta on 1,4 miljoonaa euroa.

European Biotechnology Network EBN