Patentin nopeutetun käsittelyn hakeminen yhteistyövirastoissa helpottu

Global PPH -sopimus astui voimaan 6. tammikuuta 2014. Yhteistyöhön osallistuvat Suomen, USA:n, Japanin, Venäjän, Etelä-Korean, Ison-Britannian, Kanadan, Australian, Espanjan, Portugalin, Israelin, Unkarin, Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Norjan patenttivirastot sekä Nordic Patent Institute (NPI).

Suomalaisille hakijoille GPPH -sopimus avaa mahdollisuuden hakea nopeutettua käsittelyä kahdeksassa uudessa virastossa: Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Australiassa, Tanskassa, Norjassa, Islannissa, Portugalissa ja NPI:ssa.

Muiden GPPH yhteistyövirastojen kanssa Suomella on jo aiemminkin ollut voimassa PPH-sopimukset, jotka korvautuvat nyt GPPH-sopimuksella. Vastavuoroisesti sopimus mahdollistaa myös PPH-pyynnön tekemisen Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) minkä tahansa edellä mainitun viraston tekemän tutkimuksen perusteella.

Global PPH -hankkeeseen osallistuvat virastot ovat sopineet yhteisistä PPH-pyynnöiltä edellytetyistä vaatimuksista ja laatineet yhteisen ohjeistuksen PPH-pyyntöjen käsittelyyn.

Global PPH perustuu PPH (MOTTAINAI) –järjestelmään, jossa PPH-pyyntö toiseen virastoon voidaan tehdä minkä tahansa sopimuksessa mukana olevan viraston hyväksymien patenttivaatimusten perusteella, riippumatta siitä mihin virastoon hakemus on alun perin jätetty. Hakemukset voivat olla kansallisia patenttihakemuksia tai PCT -hakemuksia.

Lisää Global PPH -yhteistyöstä voit lukea Japanin patenttiviraston PPH-portaalisivustolta http://www.jpo.go.jp/ppph-portal/globalpph.htm sekä PRH:n GPPH sivulta http://www.prh.fi/fi/patentit/pph/global_pph_0.html

Mikä on Patent Prosecution Highway –järjestelmä?

PPH-järjestelmän tarkoituksena on nopeuttaa patenttihakemusten käsittelyä ja vähentää eri maiden patenttivirastoissa tehtävää päällekkäistä tutkimustyötä. PPH-sopimus on patenttivirastojen välinen ja se mahdollistaa patentin hakijoille nopeamman ja tehokkaamman väylän saada vastaava patentti toisessa virastossa.

Suomalaisen patenttihakemuksen tai PRH:n tutkiman PCT-hakemuksen perusteella voi saada nopeutetun tutkimuksen toisessa PPH-sopimusvirastossa, kun PRH on todennut toiseen virastoon tehtävää patenttihakemusta vastaavan hakemuksen vaatimukset hyväksyttäviksi. Vastaavasti toisessa sopimusvirastossa hyväksytyiksi todettujen patenttivaatimusten perusteella voi pyytää nopeutettua käsittelyä hakemukselle PRH:ssa. Esimerkiksi USA:n patenttivirastossa hakemuksen käsittelyaika pyynnön tekemisestä lopulliseen päätökseen on PPH-hakemuksissa lyhentynyt noin kolmannekseen tavallisen hakemuksen käsittelyyn keskimäärin kuluvasta ajasta.

PRH:lla on lisäksi PPH-sopimukset Kiinan, Saksan sekä Itävallan ja Tsekin patenttivirastojen kanssa. Nämä sopimukset sekä ohjeita järjestelmän hyödyntämiseen löytyy PRH:n PPH-sivustolta osoitteesta http://www.prh.fi/pph