Heureka innostaa yleisöä osallistumaan tieteen tekemiseen

Kuka tahansa voi osallistua tieteen tekemiseen auttamalla erilaisissa mittauksissa. Yleisö pääsee tutustumaan lumensyvyysmittauksiin tiedekeskus Heurekassa sunnuntaina 12.1.2014. Ohjaajiksi on ilmoittautunut fyysikoita Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osastolta ja myös Ilmatieteen laitokselta.

”Luonnon ilmiöiden tutkimiseen ja ymmärtämiseen ei aina tarvita kalliita laitteita ja ohjelmia. Yksinkertaiset, jokaisen kotoa löytyvät välineet riittävät, kunhan tietää, mitä tekee ja millaisia johtopäätöksiä voi mistäkin tuloksista tehdä”, kertoo yliopistonlehtori Taina Ruuskanen Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastolta.

”Heurekan työpajoissa näytämme yleisölle, miten lumen syvyyttä mitataan suksensauvojen avulla. Opastamme tietysti myös mittaustulosten analysointiin ja kerromme, kuinka omat tulokset saa Ilmatieteen laitoksen tietokantaan. Siihenkin riittää lyijykynä, paperi ja avoin mieli. ”

Yleisölle lumityöpajat aukeavat sunnuntaina 12.1 kello 12. Jos oikeaa lunta ei ole, mittaamista harjoitellaan perunajauhon avulla.

Lumensyvyysmittausten aikana tutkijoilta voi kysellä sekä ilmakehätutkimuksesta että ilmastonmuutoksesta enemmänkin. Suomen lumensyvyydestä, ja sen mittauksista, pidetään tietoiskuja ryhmätyötilassa, ja maapallon lumipeitteen muutoksia seurataan tiedekeskuksen kolmiulotteisella Science on a Sphere -pallolla.

Lumensyvyysmittaukset ovat osa Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osaston ja Heurekan yhteistyöhanketta. Yleisölle halutaan esitellä ilmakehätutkimukseen liittyviä laitteita ja kokeita myös jatkossa. Suunnitelmaan kuuluu, että näyttelyvieraat pääsisivät myös käsittelemään yliopiston havaintoasemilta kerättyä dataa tutkijoitten opastamina.

Lisätietoja: http://www.globefinland.fi

Mainokset