Tänä vuonna on Pelastuarmeijan juhlavuosi

Pelastusarmeija viettää 125-vuotisjuhlaa vuonna 2014

Vuosi 2014 on Pelastusarmeijan juhlavuosi. Silloin tulee kuluneeksi 125 vuotta Pelastusarmeijan tulosta Suomeen. Vuonna 1889 kolme henkilöä lähti tutustumaan Lontoossa toimivaan Pelastusarmeijaan ja kouluttautumaan upseereiksi. Nuo kolme henkilöä olivat Hedvig von Haartman, Constantin Boije af Gännes ja Alva Forsius. Constantin Boijen siirtyessä toisiin tehtäviin melko pian, brigadööri Haartmanista tuli Pelastusarmeijan johtaja 1890 ja häntä pidetäänkin työn uranuurtajana Suomessa.

Pelastusarmeijan ensimmäinen kokous pidettiin Helsingissä, Siltasaaren sirkusmaneesissa 8.11. 1889. Aluksi Pelastusarmeija sai osakseen kritiikkiä, sillä sen iloista jumalanpalvelustapaa soittokuntineen sekä sotilaallista rakennetta ihmeteltiin ja vierastettiin. Pian sen tekemä palvelutyö sai aikaan ihmisissä vastakaikua ja työ levisi nopeasti, ensin Porvooseen, Hämeenlinnaan ja sitten kaikkialle Suomeen. Laajimmillaan Pelastusarmeijan työ oli 1920-30 -luvuilla. Tällä hetkellä on toimintaa noin 30 paikkakunnalla – Helsingistä Rovaniemelle.

Pelastusarmeijan työssä hengellinen ja sosiaalinen auttamistyö kulkevat käsi kädessä ja ovat erottamattomia. Seurakunnallinen työ keskittyy osastoihin, joissa palvellaan myös ihmisten sosiaalisia tarpeita. Muita sosiaalisen toiminnan muotoja ovat päiväkodit, asumispalveluyksiköt, asuntolat, lasten leiritoiminta, vanhustyö ja kirpputorit. Erityisesti Pelastusarmeija tunnetaan vuosittaisesta joulupatakeräyksestä ja Sotahuuto-lehdestä.

Pelastusarmeija on kansainvälinen liike ja sen keskuspaikka on Lontoossa. Pelastusarmeijan kansainvälisenä johtajana, kenraalina, on ollut suomalainen Jarl Wahlström vuosina 1981-1986.

125-vuotisjuhlavuonna Pelastusarmeija haluaa katsoa eteenpäin ja etsiä uusi toimintamuotoja. Teemana on ’Luomme tulevaisuutta nyt’. 125-vuotistapahtumia on eri puolilla Suomea olevissa osastoissa. Pääjuhla pidetään 7.-9.11. Helsingissä ja siihen osallistuu myös kansainvälinen johtaja, kenraali André Cox.

Pelastusarmeijan lasten lomakotityö (ent. kesäsiirtola) viettää myös juhlavuotta. Lomakotityön alkamisesta tulee 100 vuotta 2014.