PwC: Euroopan listautumisantimarkkinat elpymässä

PwC: Euroopan listautumisantimarkkinoiden kehitys lupaava

Euroopan listautumisantimarkkinat keräsivät 10,3 miljardia euroa loka–marraskuussa 2013. Tulos päihittää mennen tullen saman vuoden kolmannen kvartaalin tuoton, 3 miljardia euroa ja myös edellisvuoden eli Q4/2012:n 7,6 miljardin euron potin, kertoo PwC:n listautumisantimittari IPO Watch.

Loka–marraskuun 62 listautumisannilla kerättiin 47 % koko vuoden tähänastisesta tuotosta. Q4/2013 oli kaikkein menestynein kvartaali sitten Q2/2011:n, joka sisälsi Glencoren 7 miljardin euron listautumisannin.

Lontoossa 26 listautumisantia tuottivat 7,4 miljardia euroa eli yli 70 % koko Euroopan loka–marraskuun listautumisantituotosta. Muualla Euroopassa Ranskan pörssillä oli kiireisin kvartaali vuoden 2010 jälkeen: 6 antia tuotti 1,2 miljardia euroa. Sveitsissä nähtiin suurin yksittäinen anti sitten vuoden 2008.

Pääomasijoitusten ja yksityistämisten avulla toteutetut listautumisannit kirittivät kvartaalin tulosta: pääomasijoitusten avulla toteutetut annit keräsivät 4,3 miljardia euroa ja yksityistämisten kautta saatiin 3,9 miljardia euroa.

Odotukset ensi vuodelle edelleen positiiviset

”Listautumisantien menestys vuonna 2013 on merkki sijoittajien luottamuksen kasvusta, jota auttoi myös alentunut volatiliteetti ja yritysten vahvempi listautumisantien jälkeinen suorituskyky. Markkinoiden tämänhetkisen vakauden perusteella voi ennustaa listautumisantien jatkavan hyvää kehitystä myös ensi vuoden puolella”, PwC Suomen yritysjärjestelypalveluiden johtaja Kauko Storbacka toteaa.

“Listautumisantimarkkinoiden vahvuus on innostanut monia yrityksiä ja pääomasijoitusomistajia arvioimaan uudelleen suunnitelmiaan ja joissain tapauksissa nopeuttamaan aikataulujaan julkiselle listautumiselle. Suomessa erityisesti pääomasijoittajat näyttäisivät pitävän salkkuyhtiöidensä listautumista taas todellisena vaihtoehtona, koska ovat huomanneet listautumisesta saatavan hinnan nyt suhteellisen järkeväksi perinteiseen yrityksen myyntiin verrattuna. Esimerkkinä tästä trendistä mainittakoon Sanitecin listautuminen Tukholmaan pörssiin joulukuussa 2013. Avainkysymys on, kuinka vakaana nykyolosuhteet jatkuvat vuonna 2014. On tärkeää valmistautua listautumiseen niin, että annin järjestämisessä ollaan myös valmiita mahdollisimman suureen joustavuuteen”, Storbacka toteaa.

Tilastotietoa Euroopan listautumisanneista vuodelta 2013

Mainokset