Nuoret haluaisivat vähentää alkoholin käyttöä

Nuortenlinkki-verkkopalvelun kyselyssä kolmasosa nuorista toivoi, että kaveripiirissä käytettäisiin vähemmän alkoholia. Enemmistö suomalaisista tutustuu alkoholinkäyttöön jo alaikäisinä. Tänä vuonna A-klinikkasäätiö kehottaa nuoria tutkimaan omaa suhdettaan alkoholiin tipattomalla.

Myös suosikkibloggaaja Eeddspeaks ryhtyi tipattomalle. Tipaton tammikuu tarjoaa hyvän tilaisuuden kyseenalaistaa sosiaalista painetta. A-klinikkasäätiö on vastikään julkaissut Nuortenlinkki.fi -palvelun, josta saa tietoa ja henkilökohtaista neuvontaa päihdeasioissa.

Enemmistö suomalaisista tutustuu alkoholinkäyttöön jo alaikäisinä. Nuorten terveystapatutkimuksen (2013) mukaan 14-vuotiaista raittiita on kaksi kolmesta (68 %), 16-vuotiaista kolmannes (36 %) ja 18-vuotiaista enää joka kymmenes (alle 12 %). Viime talvena joka viides suomalainen aikuinen vietti tipatonta tammikuuta. Tänä vuonna A-klinikkasäätiö kehottaa myös nuoria tutkimaan omaa suhdettaan alkoholiin tipattomalla.

Suosikkibloggaaja Eeddspeaks ryhtyi tipattomalle

Eeddspeaks, oikealta nimeltään Eetu Pesonen, kuuluu Suomen suosituimpiin videobloggaajiin. Nuorella vantaalaisella on Youtubessa yli 75 000 seuraajaa. Eeddspeaks tarttui A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin heittämään haasteeseen ja kehottaa myös muita kokeilemaan tipatonta:

”Miksi sitä ei kokeilisi? Onhan tässä koko elämä aikaa ihmetellä ja hurvitella, jos ajatus tuntuu vaikealta niin siihen pitäisi sitä paremmalla syyllä lähteä.”

Tipaton haastaa nuorten kännikulttuurin

A-klinikkasäätiön Henna Vuorennon mukaan nuoria eivät niinkään huolestuta alkoholinkäytön terveyshaitat: ”Jos tipattomalle ryhdytään, se on haaste etenkin sosiaaliselle elämälle: porukkaan kuuluminen on humaltumista yhdessä, jopa seuraavan päivän häpeästä huolimatta.”

Nuortenlinkki-verkkopalvelun teettämässä nettikyselyssä 70 % kertoi käyttävänsä itse alkoholia. Vastaajista puolet oli sitä mieltä, että oma alkoholinkäyttö riippuu sosiaalisista tilanteista ja muista nuorista: ”jos kaveriporukassa kaikki olisi selvin päin, niin olisin itsekin”. Kolmasosa toivoi, että kaveripiirissä käytettäisiin vähemmän alkoholia. Kyselyyn vastasi yli 500 13–25-vuotiasta suomalaista nuorta.

Vuorennon mukaan juomiseen liittyvä sosiaalinen paine on yllättävän vahva. Tipaton tammikuu tarjoaa nuorelle hyvän tilaisuuden kyseenalaistaa vallitsevaa kännikulttuuria: ”Menossa voi olla mukana, vaikka ei tipattoman vuoksi joisikaan.”

Nuortenlinkki tukee tipattomalla

A-klinikkasäätiö on vastikään julkaissut Nuortenlinkki.fi -palvelun, josta saa tietoa ja henkilökohtaista ammattilaisneuvontaa päihdeasioissa. Testit tarjoavat mahdollisuuden tutkia oman alkoholinkäytön vaikutuksia terveyteen. Tipattoman tammikuun hyötyihin voi tutustua myös vastaamalla tietovisaan.