Vattenfall: Sähkö on nyt edullista

Hyviä uutisia: sähkö on nyt halpaa eikä joulukaan tee piikkiä

Joulunvietto ruoanlaittoineen ja jouluvaloineen ei teekään sähkölaskuun niin kovaa piikkiä kuin yleisesti luullaan. Talvi ylipäänsä sen sijaan nostaa energiankulutusta, sillä sekä valaistukselle että lämmitykselle on jatkuva tarve. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin valoisalta myös sähkön suurkuluttajien kohdalla, sillä sähkö on halvempaa kuin kolmeen vuoteen.

Monissa kodeissa valmistaudutaan jouluun ajan kanssa: kokataan, keitetään, paistetaan, pakastetaan, siivotaan ja nautitaan jouluvalaistuksesta. Kaiken tämän touhuamisen luulisi näkyvän myös sähkölaskun loppusummassa, mutta ei: muutosta tuskin huomaa.

– Joulun vaikutus energiankulutukseen on aika pientä yksittäisissä kodeissa, sillä joulun aika on suhteellisen lyhyt. Joka tapauksessa kodeissa syödään ja saunotaan, oli sitten joulu tai ei, toteaa tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

Jouluvalojen vaikutusta energiankulutukseen ei pidä vähätellä, sillä joulukaudella ylimääräisiä valoja poltetaan niin sisällä kuin pihoilla ja parvekkeillakin. Jouluvalojen kulutus on kuitenkin pienentynyt merkittävästi viime vuosina.

– Jouluvaloissa on usein led-lamput, mikä pienentää kulutusta. Myös sisä- ja ulkovalaistuksessa käytetään nykyään pääasiassa energiansäästölamppuja.

Sähkö edelleen ennätysedullista

Vaikka joulu ei teekään erityistä piikkiä sähkönkulutukseen, talvi ylipäänsä tekee. Suurin vaikuttava tekijä on lämmitys, sillä sen osuus kokonaiskulutuksesta voi olla jopa yli 50 prosenttia. Kovat pakkaset nostavat kulutusta aina.

Kun energiankulutus nousee, tietysti myös sähkön hinta kiinnostaa. Hintataso näyttää tällä hetkellä erittäin positiiviselta, sillä sähkö on halvempaa kuin kolmeen vuoteen.

– Vesivoimaloiden altaisiin on sateiden vuoksi kertynyt erittäin paljon vettä ja voimalat porskuttavatkin nyt täysillä. Myös ydinvoimaloiden hyvät käyttöasteet ovat alentaneet hintoja, Strandberg kertoo.

Jos uuden sähkösopimuksen solmiminen on tällä hetkellä ajankohtaista, matalat hinnat kannattaa ehdottomasti hyödyntää tekemällä määräaikainen, kiinteähintainen sopimus. Määräaikaisten sopimusten hinnat tuskin nousevat lähiviikkojen aikana, mutta alkuvuoden hintatasoa ei voida vielä ennustaa.

– Jos määräaikaisen sopimuksen tekeminen arveluttaa, sopimukseen voi pienellä kertakorvauksella liittää vaihto-oikeuden. Sen ansiosta voi sopimuskaudella vaihtaa toiseen samanpituiseen sopimukseen, jos sähkön hinta laskee sopimuskauden aikana, Strandberg neuvoo.

– Jos talvesta tulee leuto, paras vaihtoehto voi olla pörssisopimus, jossa hinta noudattaa sähkön pörssihintoja. Toisaalta jos pörssihinnat nousevat, nousee myös sähkölaskun loppusumma. Etenkin sähkölämmittäjien on erittäin tärkeä muistaa tämä, kun taas kerrostaloasukkailla hintapiikit eivät juurikaan näy.

Mainokset