Seija-Myrsky kaatoi puita

Myrsky kaatoi puita – tuhansia ilmoituksia hätänumeroon

Seija-myrsky aiheutti vahinkoja etenkin maan etelä- ja länsi-osissa. Myrsky riehui kovimmillaan yön ja aamuyön aikana, ja se näkyi myös hätänumeroon tehtyjen ilmoitusten määrässä.

Hätänumeroon 112 ilmoitettiin yön ja aamun aikana yli 2000 vahingontorjuntatehtävää, jotka koskivat pääosin kaatuneita puita. Näiden lisäksi hätäkeskuksiin tuli suuri määrä sähkökatkoista johtuvia automaattisia vikailmoituksia palo- ja rikosilmoitinlaitteisiin liittyen.

Hätäkeskuksen näkökulmasta myrsky riehui voimakkaimmin Itä- ja Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Pelkästään Varsinais-Suomen hätäkeskukseen ilmoitettiin lähes 450 puihin liittyvää vahingontorjuntatehtävää.

Hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen muistuttaa, että kaatunut puu ei ole kiireellinen pelastustoimen tehtävä, ellei se aiheuta lisävahinkojen vaaraa. Esimerkiksi omalle tontille kaatuneen puun voi siirtää omatoimisesti noudattamalla erityistä varovaisuutta.

– Erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten myrskyihin, liittyvät ilmoitukset ja tiedustelusoitot saattavat ruuhkauttaa hätänumeron, kun ihmiset soittavat 112:een samanaikaisesti. Ruuhka voi pahimmillaan viivästyttää todellisessa hädässä olevan avunsaantia, hän muistuttaa.

Hätänumeroon tulee soittaa vain todellisissa hätätilanteissa, kun henki, terveys, ympäristö tai omaisuus on uhattuna tai vaarassa.

Myrskystä huolimatta hätäliikenteen häiriötilanteilta ja suuremmilta hätäpuheluruuhkilta vältyttiin. Myrskyllä ei ollut myöskään vaikutuksia viranomaisverkon toimivuuteen. Hätäkeskukset varautuivat myrskyyn nostamalla työvuorovahvuuksia