Nykyajan liiketoiminta edellyttää ajantasaisia käyttöjärjestelmiä

Microsoft on jo pitkään kertonut lopettavansa Windows XP -käyttöjärjestelmän tuen 8.4.2014. Sen jälkeen Windows XP -käyttäjille ei enää tarjota yleistä tukea, kuten tietoturvapäivityksiä. Vanhentuva käyttöjärjestelmä altistaa organisaatiot merkittäville riskeille, ellei päätöstä uuden käyttöjärjestelmän käyttöönotosta tehdä pian.

Jo vuonna 2001 esitelty Windows XP -käyttöjärjestelmä on edelleen laajasti käytössä suomalaisissa organisaatiossa. Tutkimusyhtiö Marketvision ja IT-infrastruktuuritoimittaja Atean hiljattain julkaiseman markkinakatsauksen mukaan jopa 40 % suomalaisyrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista käyttää yhä Windows XP:tä. Joukossa on erityisen paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta myös useita julkisen sektorin toimijoita. Jo vuonna 2011 Microsoft ilmoitti lopettavansa Windows XP:n tuen 8.4.2014. Samana päivänä päättyy myös Microsoft Office 2003 -ohjelmistopaketin tuki.

Microsoft haluaa muistuttaa avoimesti, että yritysten tulisi olla vakavasti huolestuneita liiketoimintansa jatkuvuudesta tilanteessa, jossa niiden keskeisiltä järjestelmiltä loppuu yleinen tuki. Vastaavasti julkisella sektorilla ja julkishallintoa palvelevissa alihankintayrityksissä on syytä tiedostaa esimerkiksi luottamuksellisten henkilötietojen suojaus Windows XP -tuen päättymisen jälkeen.

Nykyajan liiketoiminta edellyttää ajantasaisia käyttöjärjestelmiä

Microsoft toi Windows XP -käyttöjärjestelmän markkinoille vuonna 2001, noin 12 vuotta sitten. Aikanaan edistyksellinen käyttöjärjestelmä on tullut elinkaarensa päähän, sillä jatkuvasti kasvanut Internetin käyttö, kehittyneet ohjelmistot, päätelaitteiden suuri määrä ja verkkorikollisuuden ammattimaistuminen ovat asettaneet aivan uusia vaatimuksia käyttöjärjestelmille. Windows XP:n jälkeen Microsoft on esitellyt uudempia Windows-sukupolvia, kuten Windows Vistan ja Windows 7:n. Uusin, erityisesti yrityksille suunnattu käyttöjärjestelmä on vuonna 2012 julkaistu Windows 8 Pro , joka on nykyaikainen ja tämän päivän työelämän ja tietoturvan vaatimuksia tehokkaasti tukeva järjestelmä.

”Työskentely liian vanhalla käyttöjärjestelmällä vastaa käytännössä myymälän oven auki jättämistä. Tällöin yritys altistaa arvokkaimman omaisuutensa eli liiketoiminta- ja asiakastietonsa varkaudelle. Järjestelmien nykyaikaistaminen suojaa tietomurtoja ja keskeytysaikoja vastaan”, Microsoftin Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen huomauttaa.

Microsoft on huolestunut Windows XP:n käytön laajuudesta Suomessa. Odotettavissa on, että tuen loppumisen jälkeen verkkorikolliset hyökkäävät entistä voimallisemmin ei-tuettuihin järjestelmiin. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan hakkereiden on helpompi löytää tietoturva-aukkoja Windows XP:stä sitä mukaa kun Microsoft korjaa uudemmissa Windows-versioissa vastaavia tietoturva-aukkoja.

Lomarengas Oy siirtyi Windows XP:stä turvallisempaan Windows 8:aan

Lomamökkien, huoneistojen ja huviloiden välittäjä Lomarengas Oy päivitti hiljattain Windows XP:n suoraan Windows 8:aan. Myyntihenkilöstöllä oli käytössä vanhentunut laitekanta, joten oli korkea aika kartoittaa uutta laitteistoa.

”Lomarenkaan ydinliiketoiminta tapahtuu verkossa ja tietokoneiden avulla ja siksi pullonkaulat eivät saa olla tietotekniikassa. Meille oli itsestään selvää ryhtyä toimiin, kun kuulimme, että Windows XP:n tuki loppuu. Windows 8:n hyödyt näemme tietoturvassa, mikä on Lomarenkaalle elintärkeää asiakkaiden verkkotransaktioiden vuoksi. Testiemme perusteella Windows 8 oli lisäksi selkeästi nopeampi kuin Windows XP, mutta myös Windows 7:ää nopeampi”, Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola kertoo.

Microsoft suosittelee asiakkaitaan siirtymään viipymättä Windows XP:stä uudempaan ja tuettuun käyttöjärjestelmään. Sopivan, Microsoftin sertifioiman ohjelmistokumppanin voi hakea Pinpoint-palvelusta . Päivittäminen vähentää tietoturvariskejä sekä laajennettuun tukeen liittyviä kustannuksia ja tarjoaa ennen kaikkea organisaatiolle nykyaikaisen käyttöjärjestelmän tuomat hyödyt. Tehostetun tietoturvan ohella Windows 8 tarjoaa yrityskäyttäjille muun muassa tabletteja ja kosketusnäyttöjä sekä liikkuvaa työtä tukevia ominaisuuksia.

Mainokset