Ministeri Virkkunen: Sähköisten palvelujen käyttöönottoa vauhditetaan

Digital Mikkeli -hankkeen tilaisuudessa 10. päivä joulukuuta Helsingissä puhunut hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen korostaa sähköisten palvelujen tärkeyttä kuntatuottavuuden parantamisessa. Tilaisuudessa palkittiin kilpailun tuloksena syntyneitä parhaita ideoita sähköisistä palveluista kuntalaisten arjen helpottamiseksi.

– Kuntien palveluista vasta noin kaksi prosenttia on sähköisiä. Onkin tärkeää, että kansalaisille ja yrityksille tarjottavien sähköisten palvelujen osuutta nyt määrätietoisesti lisätään. Palveluiden digitalisointi ja automatisointi lisää paitsi tuottavuutta, nostaa myös usein palveluiden käyttömukavuutta, Virkkunen sanoo.

Kuntasektorin tietohallintokustannukset ovat vuositasolla noin 800-900 miljoonaa euroa. Siitä huolimatta sähköisten ratkaisujen hyötyjä ei ole Virkkusen mukaan vielä otettu riittävästi käyttöön ja palvelutuotantoon.

– On selvää, että hakemusten ja ilmoitusten tekeminen tulee olla tulevaisuudessa mahdollista sähköisesti. Kunnan palvelutuottajien kesken pitää olla käytettävissä samat tiedot asiakkaasta. Kouluissa sähköiset oppimisympäristöt ovat vuosisadan suurin muutos perusopetuksessa. Vastaavasti teknologian apuvälineet sosiaali- ja terveyspalveluissa tuovat paitsi tuottavuutta, parhaimmillaan myös laatua ihmisten elämään, hän muistuttaa.

Sähköistymisen vauhdittamiseksi tarvitaan yhtenäinen tietohallintoarkkitehtuuri varmistamaan eri toimijoiden järjestelmien yhteensopivuus. Tätä työtä ollaan parhaillaan tekemässä niin valtion kuin kuntienkin tasolla. Muun muassa meneillään olevissa kuntaliitosselvityksissä valtiovarainministeriö tukee erikseen tietojärjestelmien yhteensovittamista.

– Suomessa ollaan parhaillaan rakentamassa kansallista sähköistä palveluväylää, johon pyrimme saamaan alusta saakka myös kuntien palveluja laajasti mukaan. Ensimmäiset sähköiset palvelut ovat kansalaisten, yritysten ja julkisen sektorin käytössä vuonna 2015, ministeri Virkkunen sanoo.

– Tuottavuuden parantamiseksi kunnissa kannattaa arvioida mitkä kaikki palvelut tai niiden osat voitaisiin jatkossa toteuttaa sähköisesti, ministeri Virkkunen kannustaa.

Mainokset