Puhelimet ja tabletit piristävät myyntiä

Kodintekniikka-alan myynnin valopilkkuja ovat viimeisen vuoden ajan olleet älypuhelimet ja tabletit, joiden myynti on kasvanut iloisesti.

Suomalaiset ovat valmiita investoimaan älykkäisiin laitteisiin alavireisestä taloustilanteesta huolimatta. Tämä into piti alkuvuonna kodintekniikan myynnin neljän prosentin kasvussa.
– Älypuhelimien myynti ei ole lainkaan suhdannesidonnaista ja niiden myynti on jatkanut kasvuaan myös syksyn aikana. Tabletit puolestaan ovat vasta elinkaarensa alussa, joten kysyntää niillekin riittää, selvittää alkusyksyn markkinatilannetta Kotek ry:n puheenjohtaja Kari Karipuu.

Alkuvuonna tablettien myyntimäärä kaksinkertaistui edellisvuodesta ja tämän vuoden kokonaismyynti ylittää reilusti puolen miljoonan kappaleen rajan. Kiinnostus tabletteihin säilynee jatkossakin laitteiden kehittyessä hybrideiksi, jolloin raja-aita kannettaviin tietokoneisiin hämärtyy. Näitä on jo markkinoilla ja läpimurtoa odotetaankin lähitulevaisuudessa.

Parin miljardin markkinat
Alkuvuonna myytyjen älypuhelimien keskihinta nousi 376 euroon. Perusmatkapuhelimien myynti sen sijaan sekä euroina että kappalemäärinä on ollut voimakkaasti laskussa.

Vuositasolla suomalaiset käyttävät kodintekniikkaan reilut pari miljardia euroa. Leijonanosan, lähes 60 prosenttia siitä nappaa älykäs tekniikka eli puhelimet ja tietokoneet. Näiden tuotteiden uusilla sovelluksilla kuluttaja saadaankin helpommin avaamaan kukkaronsa nyörit ja vaihtamaan viimeisimpään malliin kuin tarjoamalla ekologisempia jääkaappeja tai hiljaisempia pölynimureita.

Rakentamisen ja remontoinnin hidastuminen on vaikuttanut erityisesti ns. valkean linjan konekauppaan. Korvausinvestointeja tehdään, mutta kokonaan uusia keittiöitä valmistuu viimevuotista vähemmän. Kodinkoneissa tekniikkaa on kehitetty ja uudet laitteet ovat aiempaa tehokkaampia sekä ekologisempia vähäisen energian- ja vedenkulutuksen ansiosta.

Kokkausinnostus on jatkunut paitsi televisiossa, myös kotona. Ruuanvalmistukseen liittyvien koneiden myynti onkin ollut vajaan kymmenen prosentin kasvussa.

Vaikka kodinkoneryhmän myynti on ollut alavireistä kokonaisuudessaan, sen sisällä on tuotteita, jota myyvät hyvin joko tehokkuutensa tai trendikkyytensä vuoksi. Hiilihapotuslaitteet ovat kokeneet uuden tulemisensa, kun kodeissa on innostuttu valmistamaan hiilihapotettuja juomia. Toisaalla induktioliedet valtaavat alaa perinteisimmiltä liesiltä.

Riittääkö tarjonta?

Vuoden ensimmäinen neljännes on ollut myynnillisesti paras tänä vuonna ja kauppiaat toivovatkin joulumyynnin tuovan vilskettä liikkeisiin. Toisaalta ollaan hieman huolissaan joidenkin tuotteiden riittävyydestä joulun alla.
– Loppuvuoden myynnin kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia määriä uusia tuotteita saadaan Suomeen. Tiedämme jo nyt, että alkuvaiheessa kysyntä ylittää tarjonnan mm. joidenkin uusien tablettien osalta. Myös Applen uusissa puhelinmallien sekä Playstation 4:n osalta on tuotteiden saatavuudessa voi alkuvaiheessa olla vaikeuksia, ennustaa puheenjohtaja Karipuu.

Kellot palaavat ranteeseen

Markkinoiden piristystä odotetaan myös perinteisen kellon tapaan ranteessa pidettävistä laitteista. Ne toimivat tabletin tai älypuhelimen käyttöliittymänä, jolla voi helposti hoitaa perustoimintoja kaivamatta puhelinta esiin.
Taulutelevisioiden osalta 4K-versiot tuovat myyntiin piristystä ensi vuonna. Näissä ultra HD -laitteissa on kahdeksan miljoonaa pikseliä, neljä kertaa enemmän kuin teräväpiirtotelevisiossa. 4K viittaa näytön noin neljään tuhanteen vaakalinjaan.

Lisätietoa ja yhteydenotot: http://bit.ly/1aCrtcG

Mainokset