Vuoden 2014 lohikiintiötä onnistuttiin pienentämään

EU-maiden maatalous- ja kalastusministerit ovat 17.10. päättyneessä kokouksessaan päässeet yhteisymmärrykseen Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2014. Lohikiintiö Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden alueelle pienenee 2 prosentilla 106 253 loheen ja Suomenlahden lohikiintiö 15 prosentilla 13 106 loheen.

Suomi kävi neuvostoa edeltävänä päivänä ja neuvoston aikana jatkuvia neuvotteluita hallituksen ja eduskunnan asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi eli lohikiintiön pienentämiseksi. Suomen ja Ruotsin aloitteesta kiintiötä onnistuttiin pienentämään, vaikka muut jäsenmaat vastustivat aluksi kiintiön leikkaamista. Jäsenmaat sitoutuivat myös tarkastelemaan toimia heikkojen lohikantojen parantamiseksi, mikä oli Suomen ja Ruotsin tavoitteena.

Suomen kannalta tärkeää Pohjanlahden silakkakiintiötä nostettiin 30 prosentilla 137 800 tonniin ja Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakiintiö 25 prosentilla 112 725 tonniin. Kilohailikiintiö puolestaan pienennettiin neljällä prosentilla 240 000 tonniin. Itäisen turskakannan kiintiö nostettiin 7 prosentilla ja läntisen turskakannan kiintiö pienennettiin 15 prosentilla, turskan hoitosuunnitelman perusteella.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen pitää lopputulosta tasapainoisena ja kestävän kalastuksen mukaisena. ”pitkien neuvotteluiden jälkeen onnistuimme pääsemään Itämeren jäsenvaltioiden kanssa yhteisymmärrykseen Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiön pienentämisestä.”