Mercedes-Benz: Kuljettajasta riippumaton ajoneuvon itsenäinen liikkuminen voi olla turvallista

Kuva. Mercedes-Benz

Kuva. Mercedes-Benz

Mercedes-Benzin S-sarjan Intelligent Drive –tutkimusauto selvittää täysin autonomisen ajamisen mahdollisuuksia

Carl Benzin vaimo Bertha ajoi elokuussa 1888 Mannheimista Pforzheimiin noin 100 kilometrin matkan. Suorituksellaan Bertha Benz halusi osoittaa Benzin patentoiman Motorwagenin sopivan jokapäiväiseen käyttöön myös pidemmille ajomatkoille. Onnistunut matka tasoitti tietä auton suosion tasaiselle kasvulle niin Saksassa kuin koko Euroopassakin.

Tasan 125 vuotta Bertha Benzin pioneerityön jälkeen elokuussa 2013 Mercedes-Benz koeajoi saman reitin erikoisvarustellulla S 500 Intelligent Drive –tutkimusautolla, joka kykenee autonomiseen ajamiseen ja liikkumiseen niin kaupunkiliikenteessä kuin maantieolosuhteissakin. Kokeilulla Mercedes halusi tutkia 21. vuosisadan liikkumiseen liittyviä uusia haasteita ja osoittaa, että kuljettajasta riippumaton ajoneuvon itsenäinen liikkuminen on paitsi mahdollista, myös turvallista jo nykyisin saatavissa olevalla ajoneuvoteknologialla.

”Autonomiset ajoneuvot ovat meille tärkeä askel kohti onnettomuuksista vapaata liikennettä. Ne parantavat kaikkien tienkäyttäjien mukavuutta ja turvallisuutta, koska autonomiset ajoneuvot reagoivat myös silloin, kun kuljettajan huomio herpaantuu. Lisäksi ne lievittävät kuljettajan taakkaa vaikeissa ajotilanteissa”, Daimler AG:n pääjohtaja Dr Dieter Zetsche kuvaa.

”Onnistunut koeajomme Bertha Benzin jalanjäljillä osoitti, että autonominen liikkuminen on mahdollista ilman erikseen suljettuja tieosuuksia ja varsin yksinkertaisia liikennejärjestelyjä. Uusi S-sarjamme ajoi ensi kertaa autonomisesti myös ruuhkaliikenteessä. Haluamme tuoda sarjavalmisteisiin autoihimme uusia autonomisia toimintoja jo tämän vuosikymmenen aikana”, Mercedes-Benzin tutkimus- ja kehitysjohtaja Thomas Weber jatkaa.

Älyauto syntyi tutka, kamera- ja paikannusteknologialla

Koeajoa varten Mercedes-Benz S 500 Intelligent Drive varustettiin jo sarjatuotannossa olevalla tutka-anturi-, kamera- ja paikannusteknologialla. Niiden avulla auto on koko ajan tietoinen omasta sijainnistaan sekä ympäröivästä liikenteestä. Auto kykenee itse suunnittelemaan oman reittinsä sekä ratkaisemaan ja päättelemään, miten liikkua monimutkaisissa ja vaihtelevissa liikennetilanteissa sekä maantiellä että kaupungeissa.

VIDEO

 

13B884

Mainokset