Sisäministerit tutustuivat Schengen-alueen itäisen maaulkorajaan

Schengen-alueen itäisen maaulkorajan ministerit tutustuvat Räsäsen johdolla Nuijamaan rajanylityspaikkaan

Schengen-alueen itäisen maaulkorajan sisäministerit tutustuivat torstaina 12.9. sisäministeri Päivi Räsäsen johdolla Nuijamaan rajanylityspaikkaan. Räsänen avasi ensimmäisen epävirallisen maaulkorajavaltioiden ministerikokouksen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Sieltä ministerit lennätettiin helikoptereilla Nuijamaan rajanylityspaikalle.

– Tapaamisemme aikana on tarkoitus vaihtaa kokemuksia maaulkorajavalvontaan liittyvistä haasteista, itäliikkuvuuden kasvusta ja mahdolliseen EU:n ja Venäjän väliseen viisumivapauteen varautumisesta, Räsänen kertoo.

Schengen-alueen itäisen maaulkorajan valtiot (Suomi, Puola, Viro, Latvia, Liettua ja Slovakia) ja EU:n rajavalvontavirasto, Frontex kokoontuvat Lappeenrannassa Suomen ja Puolan kutsusta. Tapaamisen tavoitteena on tiivistää ja laajentaa yhteistyötä sekä etsiä keinoja, joilla yhteisiin haasteisiin vastataan.

– Itäliikkuvuuden kasvuun ja mahdolliseen viisumivapauteen varautumisessa tavoitteena on ihmisten kanssakäymisen helpottaminen rajan molemmin puolin sekä elinkeinoelämän toimintaedellytysten varmistaminen vaarantamatta kuitenkaan Suomen ja laajemmin Euroopan sisäistä turvallisuutta, Räsänen toteaa.

Räsäsen mukaan rajavalvonnasta, sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuutosta vastaavien Schengen-alueen ministereiden tehtävänä on turvata sujuva raja- ja kauttakulkuliikenne EU:n ulkorajoilla. Samalla pitää huolehtia siitä, että EU:n rajatarkastuksille asettamat vaatimukset tulevat täytetyiksi. Näistä asioista on tarkoitus keskustella perjantaina 13.9. Kokouksen päätteeksi ministerit hyväksyvät yhteiset päätelmät.

Mainokset