Mobiiliratkaisut leviävät nopeasti uusille toimialoille

Miten Suomi tarttuu mobiilikehityksen uusiin mahdollisuuksiin Suur-Nokian jälkeen?
”Mobiilin uusi tulevaisuus löytyy muualta kuin mobiilialalta”, sanoi kirjailija ja mobiilikonsultti Tomi Ahonen globaalin Mobile Monday -yhteisön Be Inspired -kiertueen ennakkotapahtumassa Helsingissä maanantaina 9.9. Mobiliteetti on levinnyt opintoihin, terveydenhoitoon ja hallinnollisiin palveluihin. Kehitys on voimakkainta kehittyvillä markkinoilla.


Mobiilin hyödyt käyttöön uusilla toimialoilla

Kiinnostus mobiliteetin mahdollisuuksiin on Ahosen mukaan kasvanut nimenomaan sellaisilla toimialoilla, jotka eivät ole aiemmin olleet niistä kiinnostuneita. Ahosella on tästä lukuisia esimerkkejä. ”Starbucksilla mobiliteetistä on tullut yhtiön suurin strateginen painopiste, koska 10% asiakkaista maksaa kahvilaketjussa mobiililaitteella. Macy´s-tavaratalon digijohtaja New Yorkissa kannustaa asiakkaita ottamaan valokuvia matkapuhelimellaan, ja jakamaan niitä Facebookissa. Tämä oli aiemmin kiellettyä.” Suomen tilanteesta Ahonen on kuitenkin huolissaan: ”Suomalaista tietämystä ei ole hyödynnetty riittävästi maailmalla. Tarvitaan enemmän Roviomaisia yrityksiä.”

Kansainvälistynyt mobiiliyrittäjä Jouko Ahvenainen jakaa mobiilialan kehityksen kolmeen vaiheeseen 1) puhelut ja tekstiviestit; 2) sisältö- ja ohjelmistobisnes (mm. mobiilipelit) ja 3) Mobiilin hyödyntäminen muissa liiketoiminnoissa osana niiden prosessia, esimerkkinä taksin tilaus mobiililla sisältäen reitin mittauksen ja automaattisen luottokorttimaksun. ”Suomessa julkinen sektori odottaa uusia terveydenhuollon mobiilipalveluja eikä vähittäiskauppa ole kyennyt hyödyntämään mobiliteettia. Täällä start-up -yritysten on ollut vaikea myydä uusia mobiiliratkaisuja perinteisille yritysjohtajille. USA on jo ohittanut Euroopan mobiilikehityksessä”, toteaa Ahvenainen.

Hankkeita Suomen kilpailukyvyn lisäämiseksi on käynnissä. Teleforum ry:n toimitusjohtaja Juhani Kivikangas raotti tuoreen mobiilipalvelututkimuksen tuloksia ja kertoi ”Suomi mobiilipalveluiden johtavaksi tuottajaksi” -hankkeesta (osa Pekka Ala-Pietilän ICT 2015-työn maastoutusta), jolla pelialan menestystä pyritään monistamaan uusille toimialoille. ”Mukana on osaajia eri aloilta ja yhteistyötä tehdään myös mm. start-upien kanssa”, kertoi Kivikangas.

Kehittyvissä maissa mobiilikeksinnöt syntyvät ketterästi

Mobiilipalvelujen käyttö kasvaa kaikkein voimakkaimmin kehittyvillä markkinoilla – nimenomaan matkapuhelimissa. Siellä suurin osa ihmisistä ei koskaan käytä internetiä kannettavan tietokoneen kautta. Vähävaraisilla markkinoilla ollaan myös kekseliäitä. ”Intiassa kolme miljoonaa ihmistä on osallistunut ns. hylätyn puhelun markkinointikampanjaan, jossa puhelu katkaistaan ennen kuin siihen vastataan ja vastineeksi saadaan etukuponki. Kehittyviltä markkinoilta tulee jatkuvasti tämän tyyppisiä keksintöjä”, kertoo Ahonen. ”Henkilökohtainen intohimoni on oppiminen. Esimerkiksi Pakistanissa ja Sri Lankassa nuoret koululaiset voivat opettaa mobiilin kautta itseään vanhempia ihmisiä lukemaan”, Ahonen kuvailee.

Mainokset