Maastoajoneuvojen markkina pitää pintansa

Ostovoima suuntautuu vapaa-ajan laitteisiin

Perinteiset Kelekkamessut 2012 eli moottorikelkkamessut Rovaniemellä avautuvat 5.11.2011 laajana. Tänäkin syksynä Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen Maastoajoneuvojaostoon kuuluvat Brandt-Polaris Oy, BRP Finland Oy, Konekesko Oy Yamaha ja Sumeko Oy kokoavat Rovaniemelle alan aktiivit, niin näytteilleasettajat kuin harrastajatkin. Mallitarjonta on kattava ja näyttelytila täyskäytössä – odotettavissa on antoisa tapahtuma. Myös jatkuvasti laajeneva varuste- ja palvelutarjonta on esillä tässä Euroopan tämän alan merkittävimmässä näyttelyssä 5.-6.11.2011.

Moottorikelkkojen ja ATV:iden (All-Terrain-Vehicles) kysyntä pitää pintansa.

– Odotamme kelkkakauppaan ainakin viiden prosentin lisäystä, ja mikäli pysyvä lumi saadaan aikaisin, jopa suurempaa, Maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mika Heino Brandt-Polariksesta sanoo.

Tänä talvena kelkkoja arvioidaan myytävän yli 4 000 kappaletta, ATV-malleja kaikki merkit mukaan luettuna noin 5 000–5 500 kappaletta. ATV:t palvelevat harrastajia joko kulkuneuvoina tai välineinä luontoharrastuksissa tai ammatti- ja hyötykäytössä. Leijonanosa myynnistä on yli 400-kuutioisia koneita.

Moottorikelkka vie käyttäjänsä sinne, minne ei talvioloissa kävellen tai autolla pääse. Moottoritekniikan kehittyminen vähäpäästöiseksi, reitistön, kelkkojen käyttöominaisuuksien ja turvallisuuden kehittyminen sekä lisääntyvät oheispalvelut vauhdittavat kelkkailuharrastusta. Sekä perhekelkkailu että safariharrastus saavuttavat lisää suosiota.

ATV:t puolestaan kehittyvät entistä monikäyttöisemmiksi.

– Metsän-, pihan ja puutarhan hoidossa hyödynnetään ATV:n jämerää konevoimaa, millä vältetään varsinaisen maataloustraktorin hankkiminen. Kanta kasvaakin muun muassa siksi, että työkone sopii hyvin myös seniorien käyttöön, Heino huomauttaa.

Samalla myös rekisteröitävien mallien osuus on lisääntynyt, erityisesti traktoreiksi rekisteröitävien.

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys kehittää yhteistyössä viranomaisten kanssa kelkkojen ja ATV:den käyttöoloja. ATV:iden asema onkin lainsäädännön uudistamisen myötä parantunut.

– Vapaa-aikanaan suomalainen liikkuu ja toimii luonnossa. Kelekkanäyttely pitää tänäkin vuonna huolta siitä, että kulkuvälineiden, varusteiden ja tekniikan viimeisin kehitys on luonnossa liikkuvien tiedossa. Toivotammekin turvallista luonnossa liikkumista alkavaksi talvikaudeksi, Heino sanoo

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistykseen kuuluu yli kolmesataa alan yritystä ja kolme jäsenliittoa. Jäsenyritysten palveluksessa on noin 20 000 henkilöä. Yhdistys on Kaupan liiton jäsen. Yhdistykseen kuuluu yli kolmekymmentä teknisen kaupan toimialoja edustavaa jaostoa. Yritysjäseniä ovat esimerkiksi ABB, Alfa Laval, Aspo, BASF, Black & Decker, Cramo, Fastems, Hitachi Power Tools, Kodak, Konekesko, Kärcher, Machinery, Michelin, Onninen, Procter & Gamble, Ramirent, Rocla, SKS-Group, Suzuki ja Xerox. Yhdistysjäseniä ovat Hydrauliikka- ja Pneumatiikkayhdistys, LVI-teknisen kaupan liitto ja Sähköteknisen Kaupan liitto.